Toyota RAV4 2019 разкри апетитен дизайн

RAV4

RAV4 е моделът, който започна всичко в компактния сегмент на кросоувърите преди около 24 години, но по пътя сякаш загуби блясъка си, превръщайки се донякъде в Camry при SUV-овете, въпреки че никога не загуби позицията на пазара.

Сега, с петото поколение на модела на автомобилното изложение в Ню Йорк, Toyota се връща към корените си с по-груба интерпретация, което го прави най-интересният RAV4 от оригинала от средата на 90-те години на миналия век.

За разлика от немските производители и техния изнервящ еволюционен подход към дизайна в наши дни, няма да объркате новия RAV4 с настоящия модел, въведен през 2013 г. Той има външност, наподобяваща концепцияата FT-AC от миналогодишното изложение в Лос Анджелис.

Разбира се, в RAV4 повечето детайли са „омекотени“ за масовото производство, но все пак новият модел изглежда по-близък до 4Runner TRD, отколкото неговия предшественик. И това е хубаво нещо. По-смелите линии, острите LED фарове, четвъртитите калниците и решетката, която крещи в лицето ви правят колата много по-интересна, когато я погледнете. Не всичко е перфектно, тъй като задният край не се отличава като предницата, но не можете да имате всичко.

RAV4

„Здравата“ стилна тема продължава с чисто нов интериор, като единственото нещо, което сме виждали е волана. Подобно на повечето автомобили в наши дни, моделът получава „плаващ“ екран за инфоразвлечение, разположен най-отгоре на централната конзола. Също така ще намерите още модерни детайли като лоста и модерните бутони за управление на климатика и копчето за избор на режим на шофиране.

Това, което наистина ще се хареса на много хора, е новата мултимедийна система Entune 3.0, която сега включва Apple CarPlay, заедно с hands-free достъп до Amazon Alexa и WiFi свързаност. Това, което липсва, обаче е поддръжка за Android Auto. По желание на клиента получавате стандартен 7-инчов сензорен екран и 8-инчов екран, като Toyota добавя и изцяло нова аудио система JBL.

Всички RAV4 получават осем въздушни възглавници и стандартен Toyota Safety Sense (TSS). Той включва система за известие преди сблъсък с разпознаване на пешеходци; Динамичен радарен Cruise Control; Предупреждение за напускане на лентата с помощ за управление; Автоматични дълги светлини; Помощ за следене на лентата и помощ при разпознаване на пътните знаци.

RAV4

С 5-тото поколение RAV4, Toyota преминава от платформата TNGA (Toyota New Global Architecture) C, на която са Prius и C-HR към версията TNGA K, която е споделена с Camry и Avalon. Това води до някои промени в пропорциите, тъй като новият RAV4 е с по-дълго междуосие, но по-къс, по-широк и по-нисък.

Toyota твърди, че новото шаси е с 57% по-твърдо от настоящата версия. Освен че е първият модел на TNGA база, който задвижва всички колела, RAV4 е първата Toyota, която има динамично разпределение към всички колела, като може да изпрати 50% от въртящия момент към задните колела, лявото или дясното задно колело за подобрено управление. Тази система ще бъде предлагана в AWD моделите Limited и Adventure, докато по-ниските версии няма да предлагат тази система, а хибридът ще получи своя собствена електронно задвижвана AWD-i система.

Няма изненади под капака, тъй като Toyota отдавна е изоставила употребата на V6 в компактния си SUV клас, но в същото време отказва да приеме модерен турбокомпресор при 4-цилиндровите агрегати- поне на този етап, за RAV4. Моделът за 2019 г. е с 2.5-литров 4-цилиндров двигател съединен с 8-степенна автоматична кутия и хибридна версия, комбинираща 2.5-литровия агрегат с електрически мотор и CVT. Toyota все още не е обявила данни за представянето, но хибридът се очаква да бъде по-мощен, тъй като ще бъде използван XSE Hybrid варианта, получавайки по-меко окачване.

Заедно с XSE, моделът ще предлага Limited и Adventure варианти. Limited е вашият избор за по-луксозен вид, включващ освен всичко друго и 19-инчови джанти и хромирани акценти, докато Adventure ще се предлага с цветен покрив Ice Edge, съчетан с един от трите цвята: Midnight Black, Metallic или Blue Flame и оранжеви интериорни акценти. Всеки вид ще изглежда малко по-различен в детайлите.