Toyota MR2 с 2ZZ двигател е по-добра от Lotus Elise

MR2

Докато популярното мнение казва, че Miata винаги е отговорът, хората винаги са казвали, че последната Toyota MR2 Roadster всъщност е най-вълнуващата спортна кола.

Средно-разположеният двигател, както и леката конструкция и шаси означават, че Toyota предлагат чисто спортно изжияване , но дизайнът никога не успя да впечатли потребителите.

Основният проблем обаче беше 1ZZ двигателят, от който се очакваше още от гледна точка на мощността и създава проблеми с надеждността в по-ранните модели. Тук е мястото, където двигателят 2ZZ-GE идва на сцената, тъй като това е най-популярната  смяна в момента в малката, но страстна общност на MR2 Roadster.

Проектираният от Yamaha 2ZZ все още е 1.8-литров 4-цилиндров двигател, но за разлика от фабрично монтирания, той разполага с променлива система за повдигане на клапаните, наречена VVTL-i (като VTEC на Honda). Първоначално е монтиран в модели като Celica GT-S, Corolla T-Sport и разбира се Lotus Elise 111R, предлагащи до 189 к.с. и развиващи до 8200 об/мин. Промяната в клапаните се задейства при около 6200 об/мин, но това може да бъде променено в зависимост от настройката на двигателя.

Toyota никога не са предлагали MR2 с 2ZZ, което е срам, защото комбинацията би била идеална. Както казва Мат Фарах във видеото по-долу, MR2 Roadster с 2ZZ всъщност е по-добра кола от Lotus Elise и може би затова никога не се е появила директно от завода.