Toyota Mark II… едва ли името на този модел говори нещо на повечето хора у нас. И това е нормално, тъй като автомобилът е крайно непознат на пазара в Европа. Странно е дори, че япoнците са го кръстили с толкова типично за латинските народи име, а колата така и не вижда европейския пазар до края на дните си.

Всъщност това е моделът положил основите  на средно големия клас в гамата на Toyota още през 68-ма година, тъй като до тогава брандът бил известен главно с компактните си коли. От нея произлизат и друг идентичен модел – Toyota Chaser.

Mark II може да се похвали със завидно дълга история на производството си, събрана в общо 9 генерации. Последната от тях спира конвейра чак през 2007-ма.

Въпреки че първоначалният замисъл на колата е коренно различен от това да бъде въобще някога спортен модел (даже е леко скучна в сток вариант) , тя набира голяма популярност в средите на дрифтърите през златните години на автомобилостроенето и по-конкретно с излизането на осмото ѝ поколение през 96-та. Но как един шосеен турър с 4 врати и целящ да предостави комфорт на клиентите си би могъл да прихване погледа на дрифтъри?

Едно от нещата е, че колата излиза от фабриките на Toyota със задвижване на задния мост, а другото определящо нещо е, че се предлага с два легендарни мотора: 2.5 литровият 6-цилиндров турбиниран 1JZ-GTE (276 к.с.) и 3.0-литровият атмосферен 2JZ-GE с 227 к.с. познат на феновете повече от Toyota Supra.

Toyota mark ii

Разбира се, за да стане подходяща за дрифтиране машина, Toyota Mark II се нуждае от известна доза тунинг, засягаща главно окачването, купето и подмяната на скоростната кутия с ръчна, тъй като моделът масово излиза с автоматична трансмисия. Това не е кой знае какво предизвикателство за тунерите и до днес, така че модифицирани Mark II-ки с по 500 к.с. не са рядкост по пистите (освен по нашите за съжаление), а да ги наблюдавате как хлъзгат 4 вратите си купета, някога произведени да возят 3-4 членно семейство по екскурзии, е просто уникално. Затова сме ви избрали и видео компилация, която да ви запознае с Toyota Mark II в по-забавната ѝ страна.

Звукът на 1JZ моторът водещ до овулация е само черешката на тортата!