Celica

На Вашето внимание днес ще представим Toyota Celica GT шесто поколение.

Моделът излиза на бял свят през 1993г. и се произвежда до 1999г. През годините японците са направили няколко външни промени, предимно засягащи предната броня и спойлера, както и след 1996г. заради екологични регулации са намалили броя кончета с 5, от 175 на 170. Срам!
Шеста генерация Celica наподобява малко на Supra по форма и на Soarer, заради кръглите фарове. Издълженият силует я прави едно от най – красивите купета на Toyota, а и като цяло от Япония. Супер ниската позиция на седалките дава невероятното усещане, сякаш седите на пътя и контролът на колата е забележителен. Понякога имате чувството, че карате картинг и всичко ви се струва прекалено лесно. Според мнозина Celica GT е идеална първа кола, разбира се ако сте автомобилни и моторспорт фенове. Двулитровият (1998 куб. см.) атмосферен двигател е истинска радост за ухото и предоставя невероятната мощ от 175 (170) к.ц. в доста високи обороти. От друга страна ако се движите в ниските ще имате чувството, че карате малка градска муха, което понякога може да е дразнещо. Ако искате за срежете някой гъзар, до достигане на максимална мощ минава време. Скоростната кутия е 5-степенна и много здрава, но понякога се усеща липсата на шеста скорост, особено ако сте тръгнали на дълъг път при 120км/ч, ще се озовете над 3000 оборота и ще Ви се надуе главата. Моделът заспива с едни 16-инчови джанти, особено ако си намерите многоспицови или дебели петолъчки. Въпрос на вкус, все пак.


Колата впечатлява с простия си, но функционален интериор, където всичко ви е под ръка. Оформлението е в типичния стайлинг от 90-те, няма кич, няма и недостиг. Eърбеговете са задължителни за модела, електрическите огледала и климатикът в почти всички също са налични. Седалките леко бият на очи, някак си са скучновати, макар и дълбоки и сякаш плачат да ги замените с нещо по – новичко. Тумбестият волан не се харесва на всеки, но за щастие се среща и трилъчев, който е една идея по – спортен. Нека не забравяме, че и Supra разполага с по – грозноватия. Отзад има място само за две гаджета по 1.60 м. и ако сте по – високи, рискувате травма на врата и главата. Шумоизолацията е под всякаква критика, нали като се абстрахираме от факта, че моделът отдавна е минал пубертет, но това винаги е била слаба черта на инженерите от страната на изгряващото слънце. Багажникът изглежда огромен, въпреки, че това е спортна кола, но за да поберете микровълновата си печка, ще трябва да я вдигнете доста високо.


Не забравяйте, че колата отприщва някакви количества мощ и е лека, но за жалост не спира много много, въпреки четирите диска. Ако попаднете в затруднена позиция да търсите части, трябва да знаете, че тези коли се блъскат само отпред и ударени отзад няма. Намирането на брони, калници, фарове и капаци е като търсене на Немо. Другите части все още се намират тук там, но все пак това е стара кола и остават все по – малко. Поддръжката на Celica GT е изключително проста и ако внимавате, няма да берете много ядове. Окачването е идиотоустойчиво, а и такова трябва да бъде за българската пътна мрежа. С навременно обслужване, хубаво масло и качествени спирачки ще се радвате на всеки километър в малката спортна бегачка. Toyota строят изключително здрави автомобили и тази не е изключение. Грижете се и се радвайте на Celica GT и тя ще ви се отблагодари.


Изводът ми, ако разполагате с немного финанси, но ви се кара с кеф, то купете си Toyota Celica GT. Ще се влюбите веднага, ще се ядосвате на несъвършенствата ѝ, които както споменахме са предимно в интериора и трудното намиране на части, особено ламарините, но всеки път като я паркирате, ще се обръщате да я погледнете. Колата е чудесна за първа, или като цяло за разнообразие от препълнените улици с малки хеч-ове и скучни лимузини и незабравимото картинг усещане ще го търсите после във всяка следваща кола. Ако обичате колите и искате по – сериозна връзка, идваща с всички плюсове и минуси, то тогава няма да сбъркате.