Toyota с двойна победа на 24 часа на Le Mans! Ferrari отпразнува подобаващо 70 години от първия си успех

Le Mans

Toyota Gazoo Racing спечели за втори пореден път състезанието 24 часа на Le Mans. Двойната победа дойде сравнително лесно, след почти безоблачно състезание за автомобили №7 и №8. На най-горното стъпало и шампиони в супер сезона на WEC се качиха пилотите Фернандо Алонсо, Себастиан Буеми и Казуки Накаджима.

Огорчението остана за кола №7 на Toyota. Тя водеше през почти цялото състезание и налагаше убийствено темпо. За нещастие на Камуи Кобаяши, Майк Конуей и Хосе Мария Лопез, те ще се задоволят с второто място. Всичко се разви в последния час, когато преднината им беше солидна но спукана гума, объркване с датчиците и припряност от страна на бокса наложиха две последователни минавания през бокса, които ги върнаха зад №8.

На трето място завърши отборът на SMP Racing с пилоти Михаил Алешин, Виталий Петров и Стофъл Вандоорн. Изоставането им от Toyota беше 6 обиколки. След тях се наредиха двата прототипа на Rebellion Racing, които бяха съпътствани от множество проблеми в хода на надпреварата. Така например Rebellion №1 претъртпя завъртане 2 часа след старта на надпреварата с Бруно Сена зад волана. След невероятно изпреварване на Rebellion №3 за третата позиция, Тома Лаурен изгуби контрол над машината и се заби с висока скорост в предпазните огради. Той разруши предницата си, но успя да стигне до бокса и след това да продължи състезанието. 17 часа по-късно, №3 отново претърпява инцидент след опит да догони третото място, като така изпаряава шансовете си за нещо повече от 4-то място.

Победители в клас LMP2 са отборът на Signatech Alpine Matmut. Пилотите им Никола Лапиер, Андре Неграо и Пиер Тирие водиха ожесточена битка с прототип №26 на G-Drive Racing. След близо 18-часова битка, включваща изпреварвания, едновременни влизания в бокса и абсолютна драма, първо кола за сигурност раздели №36 и №26, а след това, основна повреда в стартера на G-Drive лиши зрителите от истинска надпревара за второто място и отбора за класиране напред. Така втори завършиха пилотите на Jackie Chan DC Racing, а трети се наредиха TDS Racing.

GTE-Pro класа може би беше най-интересният в хода на 24-те часа. Там напрежение не липсваше, като битката за първите места беше до самия край. Накрая победители излязоха AF Corse с Ferrari №51 след брилянтно пилотиране на Алесандро Пиер Гуиди, Джеймс Каладо и Даниел Сера. След началото на състезанието, Aston Martin, които си осигуриха пол позишън бързо започнаха да се смъкват надолу. След три часа, Pro класът се водеше от Corvette №63, Ferrari №51 и Porsche №93. Двата Forda на американския отбор с номера №67 и №68 допълваха топ 5.

След поредица от размествания, 5 часа след старта, Ferrari №51 водеше пред Porsche №92, Porsche №93 и Corvette №63. Първите 10 коли в класа се движеха в рамките на няколко секунди, което беше съпътствано от невероятно напрежение и демонстрация на пилотски умения. В последствие №92 взе водачеството, а №51 и №63 водеха ожесточена борба за 2-рото място. След проблем с ауспуха за №92 и дълго престояване в бокса, Ferrari-то на AF Corse пое водачеството в GTE-Pro класа. Зад него следват Porsche №91, Corvette №63 и Ford №67.

Три часа преди края Corvette №63 претърпя инцидент и след лек контакт със стената се наложи да мине през бокса и така се лиши от място на подиума. Ferrari №51 води уверено пред Porsche №91 и №93, като пресичането на финала е в такава конфигурация. По-назад остават 4-те Ford-а, а зад тях се подреждат дефектиралото Porsche №92 и единственият оцелял Corvette. BMW пък претърпяха пълно разочарование.

При GTE-Am класа, победител стана отборът на Keating Motorsports с Ford GT. Смелото каране на Бен Кийтинг, Жероен Блекемолен и Фелипе Фрага им осигури победа в аматьорския клас. Те поведоха 4 часа след началото и не дадоха никакви шансове на конкурентите си. Зад тях остана тимът на Team Project 1 с Porsche №56 и JMW Motorsport с Ferrari №84.

За първи път в Le Mans стартираха 61 автомобила, като до финала достигнаха 49. Състезанието беше изпълнено с невероятни обрати, поява на кола за сигурност, която често объркваше сметките на пилотите и невероятни изпреварвания. Инцидентите бяха малко и сравнително леки, но тяхното влияние се усещаше зад сейфти колата.

Toyota постигна целта си отново да доминира на 24-те часа на Le Mans, като по този начин завърши блестящо супер сезона във WEC. Новият шампионат стартира през септември, където отново ще вперим очи в някои от най-бързите пилоти на планетата.