Toyota се завръща все повече към спорта. Вижте e-Racer

e-Racer

Toyota изненада приятно на автомобилното изложение в Токио. Вижте какъв концепт представиха японците.

Концептът e-Racer е проектиран да покаже, че бъдещите автомобили все още ще могат да бъдат забавни за управление.

Компанията не споделя много за модела, но виждаме, че това е радикално оформен спортен автомобил с отворен кокпит и без предно стъкло. Шофьорът седи в центъра и гледа към футуристичен волан с цифров дисплей и цифрови очила.

След като водачът постави очилата, те показват информацията за автомобила, като текущата скорост и избор на предавка, както и състоянието на акумулатора. Те обаче имат и функция за допълнителна реалност, която очевидно може да симулира състезание, шофиране под вода и обстановка на футуристичен град.

Мястото зад водача е само едно и пътникът може да изпита същата допълнителна реалност, използвайки екран и слушалки, монтирани на опорната греда.

Връщайки се към самия автомобил, той е решен в черно и сребърно, като колелата са отделени от купето. E-Racer разполага и с тънки LED фарове и стопове в C-образна форма.

Едва ли скоро ще видим подобна машина по улиците, но президентът на Toyota Акио Тойода заяви, че моделът има смисъл. Както той отбеляза по време на речта си, „Раждането на автомобила доведе до замяната на 15 милиона коне с автомобили в Съединените щати.“ Въпреки тази сеизмична промяна в света на транспорта, Тойода отбеляза, че все още имаме състезателни коне.

Всъщност Тойода успокои ентусиастите. Докато колите на бъдещето ще приемат електрификация и автономна технология за шофиране, това не означава, че спортните автомобили ще ги последват непременно.