GR Supra GT4

След като завърши на трето място в клас SP8T (и 41-ва като цяло) на 24-те часа на Nürburgring тази година, Supra отново привлече внимание. Toyota Gazoo Racing потвърдиха днес, че ще пуснат GT4 състезателната кола за клиентски отбори за 2020 година.

Отделът за моторни спортове на производителя заяви, че обявяването „идва в отговор на нарастващите очаквания на клиентите в световен мащаб след представянето на концепта GR Supra GT4 на Международното автомобилно изложение в Женева през март и участието на GR Supra в 24 часа на Nürburgring през юни.“

Това е чудесна новина за марката, тъй като състезанието е това, което дава доверие в спортната кола, а новата Supra се нуждае от това. Освен всичко, Toyota Gazoo Racing казва, че Supra GT4 ще помогне да се разработят „все по-добри коли, използвайки обратната връзка, получена чрез участие в състезания.“

Базирана на пътната версия, GR Supra GT4 е разработена и произведена от Toyota Motorsport GmbH. Toyota Gazoo Racing ще си сътрудничи с трима партньори, за да развие новата си състезателна кола: Ravenol, Pirelli и Akrapovič. Ravenol ще доставя смазочни материали, Pirelli ще бъде партньор за развитие на гумите, а Akrapovič ще помогне при разработването на специфични за автомобилния спорт изпускателни системи.

Supra GT4 разполага със стоманено купе и ролкейдж, а предният дифузьор и задното крило са изработени от естествени материали. Мощността идва от 3.0-литровия 6-литров двигател с турбокомпресор от BMW, въпреки че точната мощност все още не е обявена. Агрегатът е свързан с автоматична трансмисия, която задвижва задните колела.

Както и при стандартната Supra, GT4 разполага с предно окачване MacPherson и мултилинк задно окачване, а кормилното управление се подпомага от електрическа връзка. Колелата са с размери 11х18 инча и разполагат с по пет гайки.

Стилистично, Supra GT4 изглежда почти идентична отвън с състезателния автомобил, който се състезаваше в 24-те часа на Nürburgring миналия месец. В сравнение с концепцията, има някои фини външни разлики, а интериорът е съвсем различен. Конвенционалният волан се заменя с волан пеперуда, а таблото е заменено с по-минималистичен карбонов елемент, който изглежда суров.

Повече подробности за Supra GT4, включително цената, пазарите и датата на излизане, ще бъдат обявени по-късно тази година. Автомобилът ще вземе участие в разнообразни шампионати по света, включително Super Taikyu Series в Япония, европейските серии GT4 и VLN Endurance Championship Nürburgring в Европа и Michelin Pilot Challenge Series в САЩ.