Toyota обмисля общ проект и с Mazda

Toyota

Доста предстоящи модели на Toyota и Lexus може да споделят платформа със задвижване на задните колела и 6-цилиндров двигател на Mazda, твърди доклад на японската публикация Best Car.

В доклада се посочва, че първият модел на Toyota, базиран на Mazda, може да бъде наследник на седана Mark X, който се продава предимно в Япония и други азиатски пазари. След това Lexus може да използва същата основа за ново купе, което ще застане между RC и LC. Споделянето на платформата няма да спре тук.

Твърди се, че следващото поколение на Lexus IS и RC ще използва шасито TGNA на Toyota, но когато тези модели бъдат заменени, може би след 2026 година, архитектурата на Mazda със задно предаване може да се използва заедно с Mazda Skyactiv-X агрегата.

Може да изглежда малко пресилено, че Toyota, Lexus и Mazda ще си сътрудничат и ще споделят обща платформа и двигател, но увеличаващата се консолидация в автомобилната индустрия и склонността на Toyota към споделяне на платформи означава, че това е в сферата на възможното.

През май Mazda потвърди, че разработва 6-цилиндрови Skyactiv-X двигатели, които ще се използват в премиум моделите. Те ще задвижват редица автомобили със задно и предаване към всички колела. Разработването на тези двигатели, както и предстоящата архитектура, представляват значителен разход за производителя и продажбата им на Toyota и Lexus със сигурност ще спомогне за балансиране на бюджета.