Toyota обещава по-мощни модели на Supra

TRD

Toyota потвърди, че ще пусне редица варианти на новата Supra и че бъдещите модели ще получат повече мощ спрямо сегашния модел.

Откакто новата Supra стартира по-рано тази година, имаше хора, които я хвалят за спортните ѝ способности и такива, които я критикуват за приликите с новото BMW Z4, на което тя е базирана. И двете гледни точки са ясни, но по време на скорошно интервю за Autoblog, мъжът зад Supra, Тецуя Тада, каза, че историята на новата Supra е далеч от края и вероятно ще започне да се разграничава все повече от Z4.

Едно от притесненията, предизвикани от някои ентусиасти, е, че 3,0-литровият редови 6-так в Z4 M40i осигурява 382 к.с., а Supra трябва да се задоволи с 335 к.с. Тада казва, че ни чакат още новини около модела.

„При спортните автомобили обещанието е да предлагате повече производителност с всяка допълнителна версия“, каза той, като предположи, че всяка година може да бъде пускан един нов вариант на Supra. Autoblog предполага, че Toyota може да засили новия модел след приблизително три години и когато това стане, да добави около 50 к.с. На хартия това би го изравнило със Z4 M40i, но в действителност вероятно ще се доближи до 420 к.с. или дори повече.

Тада не успя да каже какви допълнителни версии на Supra са запланувани, но очакваме една от първите да е олекотена версия, насочена към пистата. Надяваме се мощността да е по-висока, като не е изключено да се добавят и нови компоненти като керамични спирачки например.

Една от версиите, за която знаем, че отпада е тази с 6-степенна ръчна трансмисия. Имаше някаква надежда, че Toyota ще добави ръчната кутия на по-късен етап, но според Тада, тези клиенти, които искат забавен спортен автомобил с ръчни скорости „трябва да изберат Toyota 86.“ Едва ли ще видим и кабриолет, който да носи легендарното японско име.