Toyota и PSA прекратяват съвместните Aygo, Peugeot 108 и Citroen C1

PSA

Toyota и PSA ще спрат да произвеждат заедно малки коли до 2021 г., но вместо това ще си сътрудничат за други леки превозни средства.

Френският вестник Les Echos съобщава, че Toyota ще купи дяловете на PSA в съвместното им дружество, както и фабриката в Колин, Чехия в своя списък с производствени мощности.

Двата производителя ще си сътрудничат вместо това в производството на леки търговски превозни средства във Франция и Испания, като PSA ще ги сглабя за Toyota във фабриката си в Севелнорд в северна Франция. Фабриката на PSA във Виго, Испания също ще произвежда автомобили за Toyota.

„Що се отнася до Колин, първоначалното споразумение на съвместното предприятие, което беше подписано през януари 2002 г., включва клауза, която позволява на всеки партньор да преразгледа своята позиция в даден момент. Ние сме в този процес на оценяване. Нищо не е решено“, коментира пред Ройтерс говорител на PSA.

Toyota и PSA се събраха през 2001 г. и решиха съвместно да разработят и произвеждат малък градски автомобил. Резултатът от това съвместно начинание е Toyota Aygo, Peugeot 108 и Citroen C1. Трите модела споделят всичко, освен някои малки промени в дизайна. Моделите от първо поколение излязоха на пазара през 2005 г., когато започна производството в завода Колин в Чехия.

Трите малки града автомобили наскоро получиха фейслифт на второто си поколение, който въвежда по-ниски емисии и нови технологични функции.