Toyota иска да стъпи на Луната със собствен луноход

Toyota

Япония има амбицията да изпрати хора на Луната и Toyota иска да участва.

Японската агенция за аерокосмически проучвания (JAXA) и Toyota Motor Corporation обявиха споразумение „да обмислят възможността за сътрудничество в международното изследване на космоса.“ Като първа стъпка JAXA и Toyota се съгласиха да си сътрудничат при изграждането на пилотиран роувър за лунни изследвания, който използва електрически двигател с горивни клетки.

Дори и с ограниченото количество енергия, която може да бъде транспортирана до Луната, технологията ще даде на роувъра пълен пробег от около 10 000 км.

Според вицепрезидента на JAXA Коичи Ваката агенцията планира да пусне такъв роувър в космоса през 2029 г., като се очаква мисиите за проучване на Луната да се проведат през 2030-те години. „За широкомащабно проучване на Луната е необходим роувър, който може да измине повече от 10 000 км в такава среда. Концепцията за „космическа мобилност“ на Toyota отговаря на тези изисквания на мисията,” каза г-н Ваката.

Toyota

Лунният вседъход ще трябва да се справи с екстремните условия на Луната, където гравитацията е едва една шеста от тази на Земята, а теренът е само кратери, скали и хълмове. Освен това той ще трябва да издържа на радиационни и температурни условия, които са много по-сурови от тези на Земята, както и среда с изключително висок вакуум.

Единствените подробности за концепта за космическа мобилност са неговите размери. Той е дълъг 6 метра и висок 3,8 метра и предлага жилищна площ от 13 кубически метра. Той е предназначен за двама души или четирима в спешни ситуации. Можем също така да видим, че има шест колела, всички от които вероятно ще се задвижват.

Главният изпълнителен директор на Toyota Акио Тойода е изключително радостен, че благодарение на технологиите и представянето на моделите им, неговата компания е избрана за такъв амбициозен проект.