Toyota дава надежда за GT86

GT86

Може и да не ни се вярва, но Toyota GT86 с е с нас вече шест години и въпреки скромния фейслифт, трябва да се приближава към края на жизнения си цикъл. Следователно логичният въпрос е дали ще получи наследник – и ако е така, каква форма ще приеме.

Цитирайки списанието BestCar, за което се казва, че подготвя доклад по въпроса, който ще излезе на 26 февруари, японският NostalgicCar твърди, че дуото GT86 / Subaru BRZ няма да получи директна подмяна.

Според тях GT86 ще бъде заменено индиректно от новата и по-скъпа Supra. На вътрешния пазар спортният автомобил се предлага с 2.0-литров 4-цилиндров двигател с турбокомпресор, който идва в два варианта. По-малката SZ получава 194 к.с. и 320 Nm въртящ момент. Това е с 11 к.с. по-малко и 110 Nm въртящ момент повече от GT86. Supra SZ-R има 254 к.с. и 400 Nm въртящ момент.

Компактното купе със задно предаване получи предимно положителни отзиви, тъй като беше много забавно за шофиране. Единственото нещо (с изключение на някои твърди пластмаси и малкото пространство отзад) беше, че ѝ липсваше мощност, тъй като шасито лесно може да се справи с повече от 200 к.с.. Защо Toyota ще реши да създаде такъв модел, когато главният изпълнителен директор, Акио Тойода, е запален автомобилен ентусиаст и обеща, че повече спортни автомобили ще се присъединят към гамата на марката?

„Както Акио Тойода заяви при откриването на„ Supra 2020 ”, Toyota се ангажира да изгради вълнуващи автомобили, включително спортни автомобили. GT86 е в семейството на Тойота от 2013 г. и планира да продължи да бъде част от гамата на спортните автомобили на Toyota.” – казаха от американското подразделение на марката.

Това изглежда противоречи на твърденията на японското списание – и ние сме склонни да вярваме на говорителите на Toyota. Трябва обаче да отбележим, че марката нито потвърди, нито отрече; те просто казаха, че 86 ще продължи да бъде в гамата, без да става ясно дали се отнасят до сегашния модел, който може да се продава по-дълго от обичайното, или замяна, която може да се появи след година или две.

Въпреки че Toyota пусна редица специални издания, някои от които в сътрудничество с подразделението TRD, те отказаха да се огънат под натиска на клиентите и да пуснат турбо версия. Както обясниха, това се дължеше най-вече на инженерните ограничения, тъй като не можеха да поберат турбото в двигателния отсек, без да нарушат баланса на колата. Трудно ни е да повярваме, че Toyota не послуша своите клиенти, така че второто поколение 86 трябва да бъде по-мощно от сегашната версия.

След като Supra се предлага в родната си страна с надлъжно разположен турбо 4-цилиндров агрегат, той може да бъде идеален кандидат за следващото поколение на 2 + 2 компактното купе. От друга страна, Toyota може да реши да преработи GT86, като изглади негативите и някак си измисли как да вкара повече мощност, нещо, което би могло отново да се направи в сътрудничество с Subaru.