Toyota върна Corolla в Европа. Казваме сбогом на Auris

Toyota представи премоделиран Auris на автомобилното изложение в Женева и сега производителят обяви, че моделът ще приеме името Corolla , когато стартира в Европа в началото на следващата година.

Смяната на името в последната минута идва като изненада, но Toyota каза, че това е подходящо решение, тъй като колата се основава на платформата TNGA, която замества три предишни архитектури. Toyota отбеляза също, че Corolla е най-известния модел на световния пазар и над 45 милиона модела са продадени от въвеждането на Corolla през 1966 година. Смяната на Auris с Corolla ще повиши това число със сигурност.

В изявление главният изпълнителен директор на Toyota Motor Europe, д-р Йохан ван Зил, каза: „Философията зад инженерството и дизайна на TNGA носи ново измерение на следващите ни модели от C-сегмента.“ Той продължи: „Няма по-подходящо време да въведем отново името Corolla за хечбек и комби моделите ни от C-сегмента.“

Освен това, Toyota потвърди, че Corolla Touring Sports ще дебютира на автомобилното изложение в Париж тази есен. Комбито беше забелязано по-рано този месец и ще има по-авантюристичен дизайн, който отразява 5-местния хечбек. Очаква се моделът да бъде по-голям от предшественика си, а Toyota използва днешното съобщение, за да потвърди плановете си за хибриден вариант.

Освен Touring Sports, моделът ще се предлага като седан и хечбек. И трите ще разполагат с различни двигатели, включително с 1.2 литров турбо бензинов и два хибридни варианта. Toyota не издава подробни спецификации, но 1.8-литровият хибриден двигател произвежда 122 к.с., докато 2.0-литровият хибрид развива 180 к.с.