Tesla Model Y може да стартира производство в края на 2019 г.

Model Y

Производството на базовата Tesla Model 3 все още буксува, но електрическият автомобилен производител вече е пуснал в действие план за започване на изграждането на Model Y през ноември 2019 г., твърди Ройтерс.

Изданието твърди, че е получило новината за плановете на Tesla от два неназовани източника. Те твърдят, че Илон Мъск приема предварителни оферти за договори с доставчици за Model Y. На тези доставчици са предоставени все още малко подробности относно програмата и времевата рамка на производство.

Традиционно производителите на автомобили търсят доставчици на части от две до две години и половина, преди да започне производството на нов модел, но Tesla прави същото едва 18 месеца преди планираното стартиране. Те първоначално възнамеряват да изградят Model Y на изцяло платформа, но се взе решение да се ползва същата основа, както Model 3.

Подобно на Model S, Model X, Model 3 и следващия Roadster, Model Y ще бъде произведен в завода на компанията Фримонт в Калифорния. В края на 2021 г. Tesla възнамерява също така да строи новия модел в Китай.

Компанията има смели планове за въвеждане на изцяло нова електрическа система в бъдещия автомобил. Миналата година Мъск разкри, че Model 3 използва приблизително 1,524 м. кабели, а малкият кросоувър Y ще намали дължината само до 100 м. Това намаляване на окабеляването ще стане възможно чрез нови електрически системи, които използват различен хардуер за пренос на напрежение и мощност.

Като се има предвид търсенето на кросоувъри, е напълно възможно Model Y да се превърне в най-продавания модел на компанията.