Tesla Model S Racing Series получи одобрение от FIA

Model S

Сериите Electric GT Racing се опитват да стартират от известно време с Tesla Model S. Първоначално идеята бе обявена преди две години, но току-що получи одобрението на FIA и може да започне още тази година.

Според The ​​Verge, в Electric GT World Series ще участват силно модифицирани седани Tesla P100D с приблизително 778 конски сили, които ще се изправят един срещу друг. Пистите, пилотите и графика на шампионата все още остават неясни. Всичко, което се знае, е, че сериите ще се провеждат на добре познати писти, което най-вероятно ще означава, че ще се използват настоящи или бивши писти от Formula 1.

Одобряването от FIA е голяма крачка напред. Състезателната версия на Model S наскоро премина официални краш тестове. Сериите все още се нуждаят от привличане на повече отбори, като в момента само един от тях е заявил участие. Но сега, когато FIA даде зелена светлина на проекта, нещата трябва да започнат да се случват.

Motorsport твърди, че състезателните уикенди ще се състоят от три квалификационни кръга и две състезания по 37 мили. Няма да ви се налага да седите пред телевизора си в продължение на часове, което е положително. Състезанията ще се провеждат през деня и през нощта.

Докладът също така твърди, че сериите ще имат придружаващи eSports и електрически картинг шампионати, както и “drift off” надпревари на подходящи маршрути. Що се отнася до тях, феновете ще могат да гласуват за двама пилоти, който ще се състезават срещу първите двама в дрифт битка. Победителят ще спечели три точки за шампионата.

„Това е  вълнуващ ден за нас, тъй като потвърждаваме, че електрическите серии са официално признати от FIA“, каза изпълнителният директор на Electric GT Марк Гемел. „Ние уважаваме FIA и имаме честта да получим подкрепата си преди настъпващия сезон. Също така сме щастливи да публикуваме официално спортните правила за електрическите серии.“

Състезанията може да не са толкова дълги, но допълнителните дрифт и картинг състезания трябва да представляват по-голямо удоволствие за зрителите.