Tesla фрапира индустрията с новия си Cybertruck

Cybertruck

Tesla шокираха света като разкриха дългоочаквания изцяло електрически пикап Cybertruck в Калифорния. Когато видяхме концепта, не си представяхме да изглежда така, но Илън Мъск успя да ни шокира за пореден път.

Подобно на другите начинания на компанията от Палто Алто, Tesla иска да се намеси в поредния конкурентен сектор отвъд океана. И го прави по особено специален начин.

След седем години на разработки, Cybertruck или CYBRTRK, както някои от Tesla го наричат, е футуристично изглеждащ, с отсечен, направо клиновиден дизайн, пикап. С дължина от 5885 мм, ширина 2027 мм и височина 1905 мм, със седалки за шестима, той със сигурност би разколебал потребителите на Ford F-150.

Минималистичен, но футуристичен интериор

Мъск не разкри интериора на пикапа по време на премиерата, но компанията пусна едно изображение. Виждаме, че той е дори по-прост от обикновено за Tesla, с типичния огромен сензорен екран в средата, два реда с три седалки и волан,излязъл сякаш от Knight Rider 2000. Таблото пък прилича на мраморна плоча на кухненски плот, което някак си все още не можем да възприемем. Или може би това е само концепт…

Cybertruck

Няколко думи за представянето и оборудването

Ако има едно нещо, в което Tesla са уверени, то това е представянето и мощността. Същото важи и за Cybertruck, като най-мощната версия с Tri-Motor AWD задвижване се ускорява до 100 км/ч. за умопомрачителните 2,9 секунди и завършва 1/4 миля за 10,8 секунди. В тази конфигурация, пикапът предлага 800+ км обхват на шофиране и максимална скорост от 209 км/ч. Той ще струва 69 900 долара.

На разположение ще видим още два други модела, базовият Single Motor RWD Cybertruck на цена от 39 900 долара с пробег 400+ км и 0-100 км/ч. за 6,5 секунди, както и средният вариант с Dual Motor оформление, който започва от $ 49 900, предлага 4,5 сек ускорение и пробег от над 480 км.

Мъск заяви в презентацията си, че пикапът ще се справи дори с Porsche – дори показва видео на Cybertruck, ускоряващ редом до 911, но в същото време предлага офроуд способности, непознати на спортен автомобил. Що се отнася до тяговите му способности, Мъск показа как Cybertruck унищожава F-150 при теглене на ремарке до 6 350 кг.

Презентация по холивудски

Ако сте пропуснали презентацията на живо, Мъск изтормози максимално новия Cybertruck, удряйки го с чук и хвърляйки метални топки по прозорците. Защо? За да докажем, че Tesla е здрав (очевиден намек, към Ford). Оказа се, че корпусът е доста здрав за разлика от бронираните стъкла, които бяха спукани. „Ще поправим това“, изпъшка Мъск пред смутената публика.

За разлика от конкуренцията, която поставя купето върху шаси, Cybertruck получава моноко конструкция от неръждаема стомана. Други акценти включват въздушното окачване и 2-метровия товарен отсег, който Tesla нарича Vault и който има заключващо се аеродинамично покритие, предлагащо 2831 л. защитено пространство. Tesla също показа ATV, въпреки че не даде подробности за него.

Калифорнийският автомобилен производител вече приема депозити в размер на 100 долара за Cybertruck, който е планиран да влезе в производство през 2021 г., като по-мощният тримоторен модел ще следва през следващата година.