T-Cross 2019 е най-малкият и евтин SUV на VW

T-Cross

Разкрит в Амстердам, Шанхай и Сао Пауло, T-Cross е глобален SUV, който използва същата платформа като Polo и следователно не предлага задвижване на четирите колела – дори и като опция. Спрямо дизайна, той е комбинация от другите SUV-ове на VW.

Отпред моделът изглежда като по-малък Touareg благодарение на подобна решетка, която се слива с фаровете. Отстрани напомня много на Tiguan благодарение на линиите си, а задният край е може би най-оригиналната част на автомобила.

Задните светлини не приличат на нищо друго в настоящата гама на VW и те са свързани с лента, която прави T-Cross по-широк отколкото е.

Говорейки за размерите, MQB платформата позволява на VW да локализира предната ос напред. В резултат на това, T-Cross има относително дълго междуосие в сравнение с общата дължина на превозното средство. Малкият SUV е с дължина 4,11 метра, а междуосието е 2,56 метра.

В резултат на това VW казва, че интериорът е просторен и предлага достатъчно място за пет души. Освен това, той се отличава с плъзгаща се задна седалка, която има 140 мм ход, като максимално увеличава обема на багажника, в зависимост от нуждата.

Багажното отделение е с капацитет между 385 и 455 литра с всички седалки на място. Ако това не е достатъчно, задната седалка се сгъва изцяло или частично, за да увеличи обема на товара до впечатляващите 1,281 литра.

Няма изненади, що се отнася до интериорния дизайн, тъй като таблото напомня за произхода си от VW Polo. Воланът е нов, а има и някои различия в цветовете спрямо мини модела.

T-Cross предлага доста възможности за свързване, като най-новите системи за инфоразвлечение от VW, индуктивно зареждане за смартфони и до четири USB порта.

Двигателите не бяха тайна за модела. T-Cross дебютира с четири турбо агрегата: три бензинови и един дизелов. Два от тях са 3*цилиндрови 1.0 литрови TSI с мощност от 95 к.с. до 115 к.с.

1.5-литров TSI 4-цилиндров мотор произвежда 150 к.с., а 1.6-литровият TDI дизел предлага 95 к.с. Всички те отговарят на най-новите стандарти за емисии Euro 6d-TEMP.

Изненадващо за малкия си размер, T-Cross предлага много стандартни помощни системи за водача. Сред тях са челен асистент с наблюдение за пешеходците и аварийна спирачна система, асистент за лентите, асистент при тръгване от наклон, активна система за защита на пътниците и предупреждение за мъртва точка, следящо трафика отзад.

Допълнителните функции за безопасност, като Системата за предупреждение на водачите, автоматичният адаптивен круиз контрол и паркинг асистента спомагат допълнително за повишаване на безопасността.

Производството на изцяло новия VW T-Cross ще започне в Испания, Южна Америка и Китай по-късно тази година, като продажбите ще стартират през 2019 г.