SkyActiv-X двигателя в новата Mazda3 ще докарва 181 к.с.

SkyActiv-X

Прословутият бензинов двигател на Mazda SkyActiv-X с технология на контролирано компресионно запалване започва да разкрива своите тайни.

Изтече информация, че словашката дъщерна компания е публикувала спецификации на своя уебсайт, които разкриват мощността и въртящия момент на SkyActiv-X агрегата.

В Европа, иновативната система ще произвежда 181 к.с. и 222 Nm въртящ момент. Данните не разкриват обема на двигателя, но предишни доклади сочат, че в САЩ той ще се предлага като 2,0-литров 4-цилиндров агрегат.

Въпреки че не можем да кажем със сигурност, дали тези стойности съответстват на 2.0-литровия двигател, списъкът показва, че SkyActiv-X181 е съвместим както с ръчна, така и с автоматична скоростна кутия. Можем също да видим, че AWD система е налична като опция с двете трансмисии.

Mazda ще пусне новия двигател SkyActiv-X в страни със строги правила за емисии, а в САЩ ще се появи по-късно. Въпреки това, версията за САЩ може да има различно представяне, като се имат предвид разликите в стандартите за емисии и специфичното за пазара местоположение.

Например, 2,5-литровият SkyActiv-G двигател в Mazda3 предлага подобна мощност и въртящ момент на европейската спецификация SkyActiv-X. В Америка 2,5-литровият двигател е с мощност от 186 к.с. и 252 Nm въртящ момент, който е твърде близо до 2,0-литровата версия.

По този начин ще бъде интересно да се види как точно Mazda ще позиционира двата двигателя и дали новият мотор ще бъде модернизиран за пазара в САЩ. В края на краищата, разход, подобен на дизела едва ли би бил достатъчно добър стимул за закупуване на по-скъпия SkyActiv-X, ако той разполага с по-малко мощност и въртящ момент.