Skoda Octavia RS 245: Golf GTI седан?

Volkswagen не предлага Golf GTI седан, нито комби, но Skoda, поне на хартия, го прави.

Той се нарича Octavia, а в най-мощната си форма – RS 245, предлага толкова голяма мощност, колкото и преработения VW Golf GTI, а именно 242 к.с. и 370 Nm въртящ момент от 2.0 литров бензинов TSI двигател споделен с немския хот хеч.

Това е най-мощната версия на Octavia, която се нуждае от 6.6сек, за да ускори от 0 до 100км/ч., или 6.7сек в комби вариант, и достига максимална скорост от 250км/ч., независимо дали предпочитате 6-степенната ръчна или 7-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител.

Под ламарините тя е основно Golf GTI, но отвън, няма нищо, което прилича на VW. Все пак, по-агресивният стил, лъскавите черни детайли и 19-инчовите лети джанти са там, за да покажат на минувачите, че това не е обикновена Octavia.

Има няколко интересни опции в кабината, като спортни седалки с тапицерия Alcantara, волан, скосен отдолу, таймер за обиколки и бутон VRS, който позволява на потребителите да избират между различни режими на шофиране, включително спорт.

Най-доброто нещо в Octavia RS 245 е, че не намалява практичността на редовните модели, като същевременно осигурява допълнителна мощ. Но колко добра е на пътя? Можете да получите отговора на този въпрос и повече във видеоклипа, който следва.