Skoda Karoq е новият SUV на Skoda, който по всичко изглежда, че повече от успешно ще замени Yeti. Докато гледайки Yeti се чудехме, дали това е SUV, CUV или баничарка оборудвана с 4Х4 и доста противоречив дизайн, то при Karoq нещата стоят по-различно. Новата Skoda се вписва страхотно в света на модерните и сравнително бюджетни SUV-ове, които заляха улиците. Тя е стилна, доста симпатична, а вглеждайки се по-обстойно в нея, то откриваме дори бегли нотки на агресия.

Интериорът на Skoda Karoq e солиден, нещо което при някои други бюджетни SUV-ове липсва. Личи си, че материалите са качествени, а ако сте се возили само в първа генерация Fabia, то качвайки се в Karoq, няма да повярвате, че това е същата марка автомобил. Позицията на седалките създава илюзия, че сте в далеч по-голям автомобил, търсен ефект, с който чехите са се справили отлично. Впечатление правят и простите, но супер функционални глезотиики в Skoda-та, във вратата на шофьора има мини кошче за боклук, а задните седалки са оборудвани със стойки за таблети.

 

От Skoda предлагат 2 бензинови и 3 дизелови агрегата за своя Karoq. Най-малкият бензинов мотор разполага само с 3 цилиндъра и турбокомпресор, които предвид обема на двигателя генерират респектиращите 115к.с., а смесеният разход е 5.2л./100км. Ако не харесвате, потракването на дизела, а 1000 кубика ви се струват недостатъчни, то може да се ориентирате и към 1.5 TFSI, 4-цилиндров агрегат, отново с турбокомпресор, който предлага значително по-добра динамика. При дизеловите двигатели, едва ли ще ви изненадаме, Karoq предлага добре познатите – 1.6 TDI (116 коня), както и две модификации на 2.0TDI, съответно с 150 и 190 конски сили. Няма да ви отегчаваме със сухи факти относно разход на гориво, вредни емисии и ускорение на всеки един от двигателите, тъй като сме сигурни, че това лесно може да го проверите.

На разположение в Skoda Karoq имате и 2 скоростни кутии – отново добре познати на VAG-феновете, 6-степенна ръчна скоростна кутия, както и 7-степенен DSG автомат с два съединителя. Задвижването на SUV-ът може да е само на предния мост или 4Х4, ние лично ви съветваме да изберете такъв с 4Х4 система, тъй като ни е трудно да асимилираме джип с предно предаване, но това е въпрос на вкус.

Общо взето смятаме, че Skoda Karoq е един доста успешен опит за SUV на чехите, който съвсем скоро ще залее европейските улици и ще се превърне в сериозен конкурент на фирмите, предлагащи сравнително бюджетни SUV-ове. Джипчето е просторно, красиво и има добро поведение на пътя. Е динамиката, която предлага не е нещо впечатляващо, но да не забравяме, че говорим за SUV, който спада в по-ниския ценови диапазон.