Skoda представи електрическия хечбек Vision RS

Vision RS

Skoda вдигна воала от концепта Vision RS на автомобилното изложение в Париж.

Компактният автомобил представя стилистичния език на бъдещите RS модели, както и на компактните модели. Слуховете са, че това е по-голям наследник на сегашния Rapid. Хечбекът с пет врати е с дължина 4 356 мм, височина 1,431 мм, широчина 1,810 мм и междуосие 2,650 мм.

Това е практична кола с 430-литров багажник и място за четирима пътници – макар че производственият модел вероятно ще е 5-местен.

Дизайнът на Vision RS е доста спортен и с линии, както и няколко вдъхновени от моторните спортове функции. В предната част на автомобила са включени спортен капак със стъклена емблема на Skoda, нова радиаторна решетка от карбон, остри LED фарове, състоящи се от четири осветителни тела, карбонов спойлер и огромни отвори за въздух.

Отстрани, Vision RS изглежда спортен и практичен едновременно. Той разполага с безрамкови странични прозорци, трети страничен прозорец, гладки дръжки на вратите, малки чешки знамена и карбонови странични огледала. И накрая, леките 20-инчови джанти са с аеродинамичен дизайн и разполагат с карбонови детайли и стъклено лого на Skoda.

Vision RS

Задният край е доминиран от масивен дифузьор и карбонов спойлер. Задните вентилационни отвори също са от карбон, а задните L светлини са изработени от бохемски кристал. Skoda RS моделите се отличават със светеща лента, която е по цялата ширина на автомобила. Друг интересен детайл е осветеното Skoda лого на задния багажник.

Интериорът разполага с голям централен дисплей, спортни седалки, цветни детайли, както и детайли от карбон и стъкло – повечето от тях осветени. Централната конзола е изработена изцяло от въглеродни влакна и интегрира миниатюрен лост за скорости за DSG кутията. Ремъците на вратите са препратка към моторните спортове.

Хибридният задвижващ механизъм комбинира 1.5-литров бензинов TSI двигател със 150 к.с. и електромотор с мощност 75 кВт (102 к.с.). Общо автомобилът предлага 245 к.с. Спринтът 0-100 км/ч. отнема 7,1 секунди, а максимална скорост е 210 км/ч. Тези резултати се постигат при спортен режим, а Vision RS предлага също режими за нормално и електрическо шофиране.

Skoda твърди, че компактният модел отделя само 33 грама CO2 на километър и може да измине до 70 километра в електрически режим благодарение на литиево-йонна батерия с мощност от 13 кВтч. Зареждането на батерията отнема 2,5 часа с домашен електрически контакт или станция за зареждане. Батерията може да бъде зареждана и в движение, като се използва система за възстановяване на енергията.