Seat Leon Cupra R впечатлява в матово сиво

Leon Cupra R

Новият Leon Cupra R е последната, най-мощната и изключителна версия на хот хеча на Seat. Това е и първият знак за бъдещите планове на Seat за под-марката Cupra, като новата Cupra R не е само най-мощната, но и най-брутална.

Производството ще бъде ограничено до 799 бройки, разделени на 499 с ръчни скорости и 300 с DSG кутии, монтирани в Cupra Rs. Само автомобилите с „ръчка“ получават пълните 306 к.с. от турбокомпресорния 2.0 литров двигател. Тези, оборудвани с шестстепенния DSG автомат, разполагат с 296 к.с. като обикновения модел. И в двата случая времето до 100 км/ч. отнема 5.8 секунди, а максималната скорост е ограничена до 250 км/ч.

И двата модела разполагат със задвижване на предните колела и са снабдени с адаптивно окачване и електронен диференциал с ограничено приплъзване. Друга техническа разлика е по-широката следа отпред и отзад (съответно 1,593 и 1,530 мм). По-големи спирачки Brembo, адаптивна кормилна рейка и обновена изпускателна система допълват подобренията.

Освен по-раздутите калниците, Leon Cupra R може да се отличи с медните си детайли и новия бодикит. Той е направен от въглеродни влакна и включва нов преден сплитер, задно крило, странични прагове и заден дифузьор. Seat твърди, че подобрението в аеродинамичната ефективност е с 12,5% по-високо в сравнение със стандартния Cupra модел. В интериора се наблюдават медни детайли по таблото, конзолата и отворите за въздух. Воланът и скоростният лост са покрити с алкантара, а медни шевове се забелязват и по седалките.

Първите Leon Cupra R се очаква да бъдат доставени в края на годината.