Seat Arona-мъничкият испански SUV

След успеха на по-големия брат Ateca в неговия клас, очакванията към малкия кросоувър Arona също са високи. Испанците се надяват малкият модел също да се превърне в лидер. Но в кой точно клас и кои са конкурентите му?

Arona е изградена на MQB A0 платформа, която споделя с Ibiza. В такъв случай неговите конкуренти се явяват Juke и Captur, но ценово може и да се промъкне между Audi Q2 и Mini Countryman. Новият мъник идва с гарантиращите успех на пазара вече по-масивна задна броня и таван в различен цвят. Като допълнителни екстри можем да посочим адаптивен круиз контрол, безключово запалване, безжично зареждане на телефон, изменящи се амортисьори и седалки с алкантара.

В класа на мини кросоувърите динамиката не е от основополагащо значение. Не можем и да очакваме от Arona представяне, неприсъщо за този ценови клас. Въпреки това, автомобилът се държи уверено на пътя, но отсъства този фин почерк, който се среща в Ibiza. Голяма разлика се открива в комфорта между двата модела. Хечбекът се справя с малките неравности доста добре и се усеща като по-голяма кола, докато при малкия SUV с най-малките 17-инчови джанти пътят е по-осезаем. Все пак Nissan Juke се представя дори по-зле.

Широкоразпространеният 1.0-литров 3-цилиндров турбо агрегат на VW е абсолютно достатъчен за малката Arona. Със своите 114 к.с. той ще свърши чудесна работа и над 1800 об/мин. предоставя добър въртящ момент.

Приликите с Ibiza продължават и в интериора. Той е почти идентичен при двата модела. Това от една страна е добре от гледна точка на ергономичността, но вътре ще се сблъскаме с добрата сива пластмаса. Тя не би подхождала толкова добре на кросоувъра, предвид по-изискания вкус на клиентите, предпочитащи малки SUV пред хечбеци.

Arona е удобна както и за хора с по-нисък ръст, но по-високите ще искат да изместят волана обратно в таблото. 8-инчовият дисплей е чудесно попадение за този клас автомобили и се предлага във всички варианти без най-базовия – SE. Моделът е доста просторен и без проблем 4-ма пътника биха се возили на дълги разстояния. 400-литровият багажник е достатъчен, като е съвсем малко по-малък от този на Captur.

Колата е по-скъпа от преките си конкуренти, но и по-добре оборудвана. Ако се чувствате комфортно в такъв тип автомобил, то тя е за вас. Ако искате подобно усещане, почти същото пространство и по-добра динамика, то Ibiza със сигурност ще ви задоволи.