Seat са готови да преоткрият себе си, Cupra ще изиграе решаваща роля

Cupra

Seat вече опита късмета си на премиум пазара през миналото десетилетие, когато взе Audi A4 B7 и го превърна в Exeo. За съжаление, Exeo беше далеч от успеха, като от 2008 до 2016 г. бяха продадени само 70 688 бройки, според CarSalesBase.

Изглежда обаче, че испанският производител има доста по-революционни идеи от това да вземе премиум компактен автомобил от сестринска марка. Говорим за създаването на такъв. Autocar съобщава, че Seat може дори да смени името си изцяло и да го замени с новосъздадената под-марка Cupra.

Изданието цитира председателя на VW Хърбърт Дийс, който миналия месец намекна за възможния подход в кулоарите на автомобилното изложение във Франкфурт. Той заяви, че най-добрият шанс на Seat да оцелее в дългосрочен план е да бъде позициониран над дивизията на Volkswagen като по-премиум марка. Нещо подобно на Alfa Romeo за FCA, която се конкурира с BMW, Mercedes, Jaguar, Lexus и Audi.

Основната причина за потенциалното радикално решение е фактът, че Seat все още не се е утвърдил по начина, по който иска на западните пазари, като Франция и Италия, въпреки успешната минала година, с продадени над 500 000 автомобила.

При пускането на под-марката Cupra през 2018 г. председателят на двете испански автомобилни фирми Лука де Мео заяви:

„Seat постави акцент върху растежа и придобиването на доверие, но на някои пазари все още има известно отхвърляне на марката Seat от хора, които са чувствителни към имиджа. Това можем да поправим, но ни трябва време. Cupra започва от нулата с нещо ново. Започваме на зелено поле и може би с това можем да привлечем клиенти, които в други случаи може да не купят Seat. Продажбата на тези видове автомобили за нас е много по-изгодна. Това ни позволява да увеличим предлагането на марката.“

Ако продължат с този план, тогава Seat (Cupra) може да навлезе на нови пазари и се смята, че Северна Америка е в списъка, като първите коли ще кацнат от другата страна на Атлантическия океан до 2025 година.