scg 004

SCG 004S – колата със странно име, за чиято поява ви предупредихме преди месеци вече е тук. Макар и само чрез компютърни изображения, компанията представи своя нов триместен модел, техническите му характеристики и ценовата листа.

Колата от снимките се нарича SCG 004S, като последната буквичка „S“ показва, че тя е предназначена за обществените пътища. Предполага се, че версията за писта ще бъде брандирана с окончание „C“.

На пръв поглед приликата с предишния модел 003 е неуспорима, най-вече в задната част на суперкара. Концепцията за крилото е идентична, само че при 004 задните светлини са интегрирани в него. Накрайниците на изпускателната система са качени по-високо, а дифузьорът е станал малко по-обран.

scg 004
Поглеждайки отпред новият автомобил на американския отбор, забелязваме още повече цивилизоваността на спортиста. Огромните релефни въздушни отвори в носа на колата вече ги няма и на тяхно място бледнеят само няколко нежни въздухоотвода. Изходите зад предните калници също са изчезнали, а задните заборници изобщо не са по-големи от тези на McLaren 650S.
Изобщо, цялостният дизайн на SCG 004S прилича на млад хулиган, който се мъчи да скрие лошия си имидж, маскирайки белезите и старите татуировки чрез добре подбрани дрехи и прическа.

Агресията под задното стъкло обаче няма намерение да се усмирява. От Scuderia Cameron Glickenhaus са монтирали 5.0 литров буботещ звяр с два турбокомпресора, който генерира 650 к.с. и 720 Нм. Те завъртат задните колела чрез 6-степенна ръчна трансмисия, която по избор на купувача може да бъде роботизирана.

scg 004
От Scuderia-та силно са се възползвали от опита си в моторния спорт и чрез цялостната карбонова конструкция са намалили теглото до 1180 кг.
Вероятно един от най-интересните елементи в автомобила са трите седалки и тяхното разположение. Шофьорската е в средата, както при McLaren F1, а останалите две са зад нея, което изглежда малко странно, когато погледнете колата челно.

За разлика от предшественика си 003, който се развиваше в Италия в партньорство с Manifattura Automobili Torino, SCG 004 е изцяло проектиран в САЩ. Интересът към него се оказа доста голям и първоначалната серия от 25 авомобила „The Founders Edition“ вече са разпродадени. Те ще се произведат през 2018 и 2019 година, а планът на компанията е след тези дати да бъде увеличено производството до 250 коли за 20-та и 21-ва година.

Още един признак, че колата иска да стане по-цивилизована е нейната цена от $400 000, която е доста по-разумна от почти двата милиона, които трябваше да платят собствениците на 003. Но тя също така се конкурира със сумата на расови спортисти от ранга на Ferrari, Lamborghini и McLaren. Дали ще се справи новоизлизащата на пазара американска компания, времето ще покаже.