Roborace е първата автоматизирана кола на Goodwood

Roborace

Автономните автомобили пристигнаха за първи път тази година на Фестивала на скоростта в Гуддууд. Представяме ви състезателния автомобил на Roborace.

Първият пробег на Roborace бе доста добър, като се има предвид предизвикателствения маршрут на хълма, който се отличава с необичайни препятствия и лош GPS сигнал.

Robocar се задвижва от четири електрически мотора с комбинирана мощност от над 500 к.с. Футуристичният състезателен автомобил е оборудван с LiDAR, радар, ултразвукови сензори, комплект камери и GPS система. Всички данни се подават към компютър, който праща алгоритъма към изкуствения интелект, който кара самия автомобил да се движи.

Roborace стана първата напълно автономна състезателна кола, която завърши маршрута на хълма в Гудууд. Компанията се стреми да стартира безпилотна серия от състезания, която ще подкрепи шампионата на Formula Е. Този тест определено изглежда обещаващ по отношение на технологиите.

Гледайки Robocar, който се движи сам по хълма, е леко страшно, тъй като гледката на автомобил, без водач, е нещо, което се вижда само в научно-фантастичните филми. Това не е случайно, тъй като колата е проектирана от Даниел Симон, който е създал автомобилите във филми като Tron, Oblivion, Prometheus и др.

Машините идват и ще бъдат интелигентни. Дали ще можем да се преборим с тях?