Renault Zoe RS ще наследи Clio RS

Clio RS

Все по-строгите регулации за вредните емисии изглежда са предопределили съдбата на още един вълнуващ автомобил: Renault Clio RS.

Представителите на френската компания казаха пред AutoExpress, че малкият хотхеч вече не е приложим в сегашния си вид. Renaultsport няма да се откаже напълно от концепцията, тъй като очевидно планът е да се разработи мощна версия на Zoe.

Електрическият хеч ще създаде своя лига, вероятно принуждавайки Ford и Volkswagen да обмислят версии с нулеви емисии на субкомпактните Fiesta ST и Polo GTI.

„Днес едно Clio RS ще се нуждае от много сложна технология, за да достигне по-ниски нива на CO2. И поддържайки високата производителност, необходима за подобно превозно средство, ще трябва да начислите по-висока цена, че тези клиенти няма да могат да си го позволят ”, каза Али Касай, изпълнителен представител на продуктовото планиране. „В момента, дори и да обичаме спортните автомобили, каквато е нашата история, не можем да намерим решението на това уравнение – това е невъзможно. Освен това, гледайки конкуренцията, не виждаме много съперници.“

Renaultsport тестваше мненията през 2017 г. със Zoe e-Sport Concept с мощност 454 к.с., като получи положителни отзиви, както от клиенти, така и от журналисти, които караха автомобила. Прототипът имаше два електромотора, като по този начин достигаше 100 км/ч. за 3.2 секунди.

„Трябва да сме в съответствие с настоящите тенденции. Трябва да измислим бъдещите спортни автомобили. Това е ролята на Renaultsport, за да бъде иновативен. Zoe е точно това, което мислехме и все още мислим “, каза Касай. „Тази кола беше оценена от много хора, харесаха я, искат да я купят, това е обратната връзка, която получаваме.“

За да го направи, изглежда Renaultsport има две възможности: добавяне на по-голям електромотор към най-новия модел или втори такъв към задната ос. Това би го направило много по-мощен от обикновения електрически хечбек с мощност 133 к.с.

„Въпросът е какво ще е представянето? Какъв ще е пробегът на тази кола? Каква би била на път? “, добави Касай. „Renaultsport е сериозен играч, така че ако направим колата, тя трябва да има добро представяне. Но ако може да направи само една обиколка на пистата и след това трябва да отиде до станция за зареждане, не е това, което искаме да правим.“