renault-nissan

Френско-японският алианс Renault-Nissan, който придоби контролен пакет от Mitsubishi миналата година, представи новия си малолитражен двигател, разработен с участието на Daimler – компанията собственик на Mercedes.

Новият двигател на групата ще се предлага в три версии спрямо мощността си и първоначално ще се монтира в няколко модела на Renault. В бъдеще моторът ще се използва и от японските компании Nissan и Mitsubishi, а Mercedes-Benz е придвидил монтирането му в компактната A-Class.

Основната мисия на новия 1.3 литров турбо двигател при французите е да замени стария 1.2 литров TCe, който фирмата ползва от над 10 години. Според Renault-Nissan агрегатът ще предлага значително подобрение на въртящия момент при обширен диапазон на обороти, включително и в ниските зони. Освен това той е доста по-икономичен и щадящ околната среда.

Новият двигател на компанията ще се произвежда в три версии – Energy TCE 115, Energy TCE 140 и Energy TCE 160, като мощността им съответно ще е както сочат имената им 115, 140 и 160 к.с.