Renault Clio V6 със задно предаване е най-бесният хот хеч

Clio

Renault е изградило име като производител на доста хот хечове и докато сегашното Clio RS получи критики, главно заради трансмисията си с двоен съединител, все трябва да се съобразяваме с него.

Предишните поколения на Clio бяха по-добре приети и това даде на френския производител увереността да продължи напред и да построи нещо различно.

Това, което направи, бе да преобърне хот хеч класа с главата надолу: Renaultsport, който е отговорен за всички горещи версии на марката, взе Clio Mk2, монтира V6 двигател зад предните седалки и го закачи за задните колела.

Clio V6 се произвежда между 2001 и 2005 г., а за епохата си е доста бърз, достигайки 100 км/ч. за 6.2 секунди и максимална скорост от 235 км/ч.

Това специално Clio е задвижвано от 3.0-литров V6 двигател, който идва направо от най-високата версия на Laguna. Той произвежда 230 к.с., или 10 к.с. повече от последното Clio RS 18, което е с няколко десети от секундата по-бавно и има същата максимална скорост.

Благодарение на разположения в средата двигател, Clio V6 се представя като индиректен наследник на Renault 5 Turbo и заедно с Peugeot 205 T16, е третият по рода си френски хеч с това оформление – и единственият с V6.

Този модел ще се разиграе на търга SilverstoneAuctions на 10 и 11 ноември. Той е произведен през 2002 г., има 80,744 навъртени км, идва със сервизна книга, фактури и оригинални документи.

Продавачът казва, че е моделът е „в красиво цялостно състояние“, въпреки че десният волан може да е недостатък. Също така цената от € 20,372/€ 24,899 също е справедлива, тъй като за тези пари ще си купите ново Volkswagen Polo GTI или Ford Fiesta ST.

Въпреки това, хечбекът не е особено удобен, защото е двуместен и по-труден за управление. Това го прави наистина специален модел.