Renault Clio 2020 ще има от всичко, дори и хибридно задвижване

Clio

Renault пусна пълни подробности за новия си модел Clio. Петата генерация ще има много нови технологии, подобрени материали и нов хибриден двигател.

Новият хибриден двигател, наречен E-Tech, съчетава 1.6-литров бензинов агрегат с два електромотора и акумулаторна батерия с 1.2kWh, за да предложи голяма икономия на гориво и, според Renault, водеща в класа отзивчивост.

Компанията не разкрива никакви подробности за Clio E-Tech, освен че колата ще се появи през 2020 г. Тя ще започва в напълно електрически режим и ще може да се движи до 80% от времето на електричеството дори в градски условия. Новото хибридно Clio се очаква да даде 40% по-голяма икономия на гориво в сравнение с конвенционалния модел.

Гамата от бензинови двигатели започва с обикновения 1,0-литров 3-цилиндров бензинов SCe двигател, предлаган във варианти с 65 и 75 к.с., с 5-степенна механична скоростна кутия.

За първи път новото Clio ще представи новия 1.0-литров 3-цилиндров турбо агрегат, разработен в Nissan Renault Mitsubishi групата. Той ще произвежда 98 к.с. и 160 Nm, заедно с 5-степенна ръчна или опционалната X-Tronic CVT. По-късно ще последва и модел, който ще се движи и на газ.

Топ версията ще бъде оборудвана с 1.3-литровия турбо TCe агрегат, разработен съвместно между Renault-Nissan и Daimler. В Clio, той ще произвежда 128 к.с. и 240Nm, заедно със 7-степенна трансмисия с двоен съединител.

И накрая, дизеловата гама ще включва 1.5-литровия Blue dCi в два варианта: модел с 84 к.с. и 220Nm и по-мощна версия със 113 к.с. и 260 Nm.

Въпреки че е с 12 мм по-къс от настоящия модел, новото Clio предлага повече пространство вътре и 391-литров багажник, благодарение на интелигентната архитектурата CMF-B.

В интериора доминира голямата 9.3-инчова инфоразвлекателна система, а Renault претендира за впечатляващ скок в качеството, нови по-висококачествени материали, много по-добър завършек и цифров инструментален клъстер.