Renault Clio 2019 прилича на мини Megane

Clio

Renault най-накрая показа първите тестови автомобили на изцяло новия модел Clio 2019 на обществените пътища, като ни даде първи поглед към бъдещия конкурент на Ford Fiesta и VW Polo.

Петото поколение Renault Clio се очаква да стане един от най-модерните и икономични модели в сегмента си, след като дебютира на автомобилното изложение в Париж през септември.

Новото Renault Clio ще се базира на актуализирана версия на архитектурата CMF, която се използва и от Nissan Micra.

Бензиновите двигатели ще включват 0.9-литров агрегат с турбокомпресор, както и наскоро обявения 1.3-литров турбо двигател, разработен с Daimler. Не е ясно дали Renault ще предлага дизелови версии.

Върхът на двигателната гама ще бъде новата хибридна двигателна система, оборудвана с 48-волтова електрическа архитектура, която вероятно ще използва гореспоменатия 1.3-литров турбодвигател заедно с малък електрически двигател.

Външният дизайн на новото Renault Clio ще загатне от концепта Symbioz, както и от по-големия му брат – Megane. Изпитателната кола е доста скрита, оставяйки само предницата на показ, разкривайки най-новите дизайнерски решения на френския автомобилен производител. Дръжките на задните врати ще останат скрити, а задният край се очаква да получи по-изчистена форма, за да се даде на Clio с пет врати по-динамичен и емоционален вид.

Най-големите промени обаче се очакват в интериора на новия модел. Новото табло ще  получи по-голям сензорен дисплей за инфоразвлекателната система, която ще осигури всички възможности за свързване, а материалите ще бъдат по-модерни, за да съперничат на най-добрите в класа.

Новият френски модел ще предлага и автономно нива 2, като ще стане първият автомобил от своя клас, който предлага такава функция.

Ако Renault Clio 2019 наистина се отправя към Париж през септември тази година за световния си дебют, очаквайте тези тестови автомобили да се разкрият повече през идните месеци.