Renault Clio ще дебютира в Женева с нов дизайн и хибридна технология

Clio

5-тото поколение на Renault Clio бе заснето по време на тестове в Швеция. Чакаме новия модел от доста време и накрая изглежда, че той скоро ще се появи.

Вместо да разработи изцяло нова платформа за новото Clio, френският производител ще актуализира архитектурата CMF на сегашния модел. Актуализациите ще позволят на Renault да представи набор от нови агрегати.

В основата на бензиновата гама ще стои 0.9-литров турбо агрегат, а точно над него ще има няколко турбо 1.3-литрови 4-цилиндрови мотора, разработени заедно с Daimler, които ще се предлагат в няколко варианта.

Топ версията ще бъде под формата на мек хибрид с 48-волтова електрическа система и един от гореспоменатите 1.3-литрови турбо двигатели и малък електрически мотор. Остава да се види дали той ще задвижва и версията Renault Sport или Renault ще избере друг силов агрегат. Изцяло електрическа версия също е възможна.

Тези снимки на новото Clio разкриват, че дизайнът ще бъде драматично подобрен спрямо сегашния автомобил и също така изглежда по-голям от сегашния модел – но това вероятно е благодарение на камуфлажа. Това, което знаем със сигурност е, че вдъхновението за дизайна ще бъде взето от сегашния Megane.

По-важното в новия дизайн обаче ще бъде включването на автономни системи от ниво 2, които ще направят следващото Clio първото в своя клас, което ще разполага с такава технология.

Очакваше се Renault да представи новото Clio на автомобилното изложение в Париж през септември миналата година, но това не се случи. След това дебютът бе обявен за януари 2019 г., но отново бе отложен след ареста на изпълнителния директор Карлос Госн. Затова автомобилното изложение в Женева през март сега изглежда най-вероятното място за старта на автомобила.