Годината е 1976, а Lancia са на път да спечелят третата си поредна конструкторска титла в Световния Рали Шампионат. Легендарният Stratos напълно доминира бившия шампион на Renault – Alpine A110 и сега е ред на френската марка да отвърне на удара.

За да са конкурентни на Lancia-та с двигател на Ferrari, Renault имат нужда от нов автомобил. Той трябва да бъде лек, малък и перфектен за управление. Освен това французите имат лимитиран бюджет, така че спортистът трябва да бъде построен на основата на вече съществуващ модел на компанията. Отговорът идва от Bertone и по-конкретно – Марк Десчамп. Според него, най-добрият вариант за французите е Reanult 5 със средно разположен двигател и задно предаване. Няколко месеца по-късно обаче Десчамп получил инфаркт и починал. За щастие неговият наследник – Хенри Лерм, също бил екзалтиран от идеята за Renault 5 със средно разполжен двигател, така че проектът продължил с пълна сила.

По това време Renault Sport били твърди заети с разработката на автомобил за Le Mans, така че за работата по Renault 5 Turbo били ангажирани едва четирима инженери. И така, в една малка работилница в Диеп, няколко души трескаво подготвяли бъдещата икона на марката.

Инженерите изпробвали редица агрегати за бързия хечбек. Първоначално взели 2.7-литровия V6 от Renault 30, той обаче бил твърде тежък и неоправдано сложен за рали автомобил. 2-литровият агрегат от 20 TS пък бил прекалено дълъг, за да се побере. Идеята за турбиниран 1.6-литров агрегат от Alpine A110 звучал повече от логично. Той обаче щял да прати Renault 5 в горен клас на Рали шампионата, затова французите решили да турбинират 1.4-литровия двигател, чиято мощ била покачена от 93 на 162 конски сили за шосейната версия и 225 конски сили за състезателната.

Облечен в бодикит, дело на Bertone и по конкретно на Марсело Грандини, първият прототип на малкия спортист (т.нар 822-01) се появил на 9 март 1978 година.

Управляван от Жерар Ларус и под зоркия поглед на шефа на Renault Sport, инженерите осъзнали, че ако искат Ranult 5 Turbo да детронира Lancia, то колата трябва да мине през още редица модификации. Последвало значително подобряване на окачването и намаляване на теглото. Така се появила една от най-големите легенди на френската компания.

Производството започнало през май месец 1980 година в завода на Alpine. Дори производството на A310 било преустановено за кратко, за да могат да произведат 400-те бройки на Renault 5 Turbo, нужни за хомологацията в Група 4. Само пет месеца по-късно бързият хечбек направил своя дебют във WRC. Не закъсняла и първата победа, на първия кръг за 1981 в Монте Крало, Renault 5 Turbo показало на Lancia, че идва края на времето ѝ.

Renault може би не уцелили най-добрия момент за 5 Turbo, тъй като с появата на Audi Quattro френската машина не получила много шансове. Въпреки това, Renault 5 Turbo си остава един от най-емблематичните хечбеци в историята на моторния спорт.