Renault 5 RS Turbo 2 след 33 години

5 RS

С дълго състезателно родословие зад себе си, Renault 5 доказа своята роля преди няколко десетилетия, завладявайки сърцата на рали феновете и ентусиастите по света.

Част от състезателните корени идват от R5 Turbo, което стартира през 1980 като специален хомологиран автомобил, в 400 единици, а след няколко години е последван от RS Turbo 2 Evolution.

Моделът е снабден със средно-разположен двигател и задвижване на задните колела, вместо обичайното задвижване отпред. Освен това той приветстваха и други подобрения и има на разположение 170-175 конски сили.

Колата, представена тук, е един от 200-те примера на RS Turbo 2 Evolution, изпратена до Лондон, Великобритания на 17 октомври 1985 г. Първият й собственик я държи 33 години, преди да я продаде на John Price Rallying през април. По-малко от месец по-късно, тя е във владение на продавача, който ще я представи на SilverstoneAuctions на 18 май.

Изчислено е, че моделът ще се котира между £ 25,000 и £ 30,000 плюс премия за купувача от 15%, с включен данък. Това е колкото новия Ford Focus ST в Обединеното кралство, но за колекционер правилно възстановеният Renault 5 RS Turbo 2 може да струва около 100 000 до 130 000 паунда.

Що се отнася до състоянието му, е съвсем очевидно, че този класически хот хеч е в отчаяна нужда от правилно възстановяване. И това би могло да бъде идеалният проект, като се има предвид, че той е бил съхраняван в продължение на няколко години и изглежда напълно оригинален.

Освен колата, спечелилият оферент ще получи също и оригиналните колела, крик, наръчник, разписка и част от сервизната история.