Renault разработва малък електрически кросоувър – K-ZE

K-ZE

Renault стартира на автомобилното изложение в Париж 2018 с премиерата на K-ZE Concept, който е изцяло електрически малък кросоувър, подготвен за следващата година.

Концептът изглежда като футуристичен Renault Kwid и вероятно се основава на същата платформа, но френският автомобилен производител не споделя информация.

Въпреки че „K“ може да дойде от „Kwid“, „ZE“ е ярка индикация за електрическо задвижване, което може да постигне 250 км пробег според стандартите на NEDC. Когато батерията изчерпи енергията си, тя може да бъде заредена в домашни условия или чрез обществената инфраструктура.

Някои от функциите, които влизат в Renault K-ZE, са инфоразвлекателната система, която осигурява достъп до свързани услуги, навигационна система, камера при заден ход и още. Както и задни сензори за паркиране, според френската компания.

Производствената версия на градския концепт ще се появи на пазара през 2019 г. и ще бъде пусната на първо място в Китай. Сглобяването ще е поверено на „e-GT New Energy Automotive Co, съвместно предприятие с Dongfeng и Nissan“, създадено да развива и произвежда конкурентни електрически автомобили за китайския пазар „, казват от Renault.

„Въвеждаме K-ZE като модерен електрически модел, вдъхновен от градските SUV-ове, съчетаващ най-доброто от Renault Group: нашето лидерство в електромобилите, опита ни в достъпни електрически автомобили и изграждането на силни партньорства“, каза председателят на групата и Главен изпълнителен директор Карлос Госн.

Освен представянето на K-ZE, Renault обяви плановете си да електрифицира своите автомобили от B и C сегмента в Европа. По този начин следващото поколение Clio ще приветства хибридното задвижване, докато Captur и Megane ще получат plug-in хибридни версии.