Red Bull ще се задвижва от Honda от догодина

Honda

Red Bull Racing потвърди, че преминава към двигатели Honda от следващия сезон.

Съобщението слага край на 12-годишното партньорство между Red Bull и Renault, които доставяха двигателите си от 2007 г. насам. Двете компании спечелиха общо четири световни шампионата, но отношенията между отбор и доставчик се влошиха. Задвижващите единици на Renault са далеч зад Mercedes в настоящата турбо ера. През последните няколко сезона, Red Bull (сега спонсориран от Aston Martin) представяше двигателите на Renault под името TAG Heuer.

„Това многогодишно споразумение с Honda сигнализира за началото на една вълнуваща нова фаза в усилията на Aston Martin Red Bull Racing да се състезава не само за победи, но и за това, което винаги е било нашата цел – шампионски титли“, заяви директорът на отбора Кристиан Хорнер. „Споразумението на Honda с екипите на Red Bull осигурява огромен потенциал.“

Honda е първият японски производител, който влиза във Формула 1 през 1964 г. – само четири години след като започва да строи автомобили. Напуска след сезон 1968 г. и се връща като доставчик на двигатели за отбори като Williams, Lotus, и McLaren през 80-те и началото на 90-те преди да се оттегли отново. Японците се завръщат обратно в партньорство с екипа на BAR през 2000 г. и придобиват отбора изцяло през 2006 г. В последствие той бива продаден на консорциум, ръководен от днешния шеф на Формула 1, Рос Браун, който печели титлата през 2009 г. с Дженсън Бътън.

Японският автомобилен производител отново се връща като доставчик на двигатели за McLaren през 2015 г., но след три пагубни сезона, британците се насочват към Renault, а Toro Rosso подписва с Honda. Очевидно партньорството върви добре и сега Red Bull се включва в сделката за доставка на двигатели за сезоните 2019 и 2020 и евентуално след това.

„Когато имаме два отбора, имаме достъп до два пъти повече данни, отколкото преди“, добави президентът на Honda Такахиро Хачиго. „Вярваме, че работата с Toro Rosso и Red Bull Racing ще ни позволи да се доближим до нашата цел да печелим състезания и шампионати и да изградим две силни партньорства“.