red bull

Пилотът на Red Bull Макс Верстапен вярва, че отборът му би доминирал в шампионата, ако болидите им ползваха двигатели на Mercedes.

Въпреки че Червените бикове спечелиха 4 поредни титли със Себастиан Фетел и болид задвижван от мотор на Renault, през последните години отборът е в догонваща позиция зад Mercedes-Petronas, особено след въвеждането на V6 турбо двигателите.

„Мисля, че ако имахме двигатели на Мерцедес зад гърба си, никога нямаше да ни стигнат.“ – заяви Макс Верстапен пред журналисти от Autosport.

През изминалия сезон френските мотори показаха значителен напредък в развитието си, но младият пилот е категоричен, че те все още имат по-малка производителност от конкурентите си с изключение на Honda. Макс посочи като съществена слабост надеждността на MGU-H модула, който по негови думи „не е толкова стабилен като на Mercedes“.

Red Bull очакваше да си завърне титлата през сезон 2017, след като правилата се промениха, насочвайки акцента повече върху аеродинамиката на колите. Вместо това биковете останаха трети отбор в крайното класиране, след като бяха изпреварени и от Ferrari.