PSA и Fiat-Chrysler говорят за сливане

PSA

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и PSA Group официално потвърдиха „продължаващите дискусии“, които биха могли да доведат до възможно сливане.

Слухът, който започна преди много месеци, бе потвърден и от двете компании и ако се споразумеят по всеки аспект, тогава те ще създадат един от най-големите автомобилни конгломерати в целия свят.

В кратко съобщение за пресата PSA казва: „След последните доклади за възможна бизнес комбинация между Groupe PSA и FCA Group, Groupe PSA потвърждава, че продължават дискусиите, целящи създаването на една от водещите автомобилни групи в света.“

Няколко часа по-късно FCA пристъпи напред и потвърди същото, като заяви, че към момента няма „какво да добавят повече“.

Според по-ранни съобщения, компанията-майка на Peugeot, Citroen, DS, Opel и Vauxhall се е обърнала към FCA по-рано тази година, но те твърдят, че са отказали първоначалната оферта. Тогава Fiat-Chrysler беше в подобни разговори с Renault, но те не можаха да получат печат на одобрение от френското правителство, което притежава 15-процентов дял, и Nissan, който е партньор в Алианса.

Сливането на PSA-FCA би помогнало на двете компании да споделят производствените разходи и допълнително да разширят гамата си, превръщайки и двете в още по-големи световни играчи. Миналата година те продадоха 8,7 милиона автомобила общо, което би ги извело пред General Motors с 8,4 милиона, но зад Toyota и Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance. Volkswagen Group успя да продаде 10,8 милиона автомобила през 2018 година и е неоспорим лидер.

FCA може също така да помогне на PSA за рестартирането на марката Peugeot в САЩ.