Project Bloodhound остава в историята поради провалено финансиране

Bloodhound

Проектът Bloodhound за рекорд по земната повърхност е спрян, след като администраторите не успяха да осигурят необходимото финансиране, за да го продължат.

Проектът за рекорд на скорост на земята изпадна в несъстоятелност през октомври миналата година поради проблеми с финансирането, търсейки допълнително 25 млн. паунда. Целта на проекта беше да се достигне скорост от 1 000 мили/ч. (1609 км/ч.) с Bloodhound SSC.

„Въпреки огромната обществена подкрепа и ангажираност с широк кръг от потенциални и надеждни инвеститори, не беше възможно да се осигури купувач за бизнеса и активите“, каза пред BBC Андрю Шеридън, съвместен администратор на проекта.

Екипът планираше да закара Bloodhound SSC в Южна Африка в края на 2019 г. за някои високоскоростни тестове на Hakseen Pan, сухо езеро, което вече беше подготвено за опитите за записване на рекорда.

„Сега ще работим с ключови заинтересовани страни, за да върнем оборудването на трети страни и след това да продадем останалите активи на компанията, за да увеличим доходността на кредиторите“, добави Шеридан.

Съществуващият рекорд за наземна скорост е постигнат през 1997 г., от Thrust SSC с Анди Грийн зад волана, достигайки 1227 км/ч. Грийн също така шеще да управлява Bloodhound SSC в опита за подобряване на рекорда.

За да постигне целта си от 1000 мили/ч., Bloodhound SSC използва EJ200 реактивен двигател от изтребител Eurofighter Typhoon заедно със специална ракетна система. Самият автомобил бе тестван само до 320 км/ч. преди да свърши финансирането.

Целият проект беше частно усилие, финансирано чрез дарения, спонсорства и партньорства, но в крайна сметка не можа да се снабди с необходимите пари, за да позволи на хората да гледат Bloodhound SSC, преминавайки звуковата бариера и достигайки 1 000 мили/ч.