Porsche Taycan ще изминава 100 км. след 4 минути в зарядното

Taycan

Porsche Taycan все още е далеч от производство, но обещава да бъде вълнуващ автомобил, пълен с технологии, които преди не са били виждани в електрически автомобили.

Както беше потвърдено в миналото, изцяло електрическото Porsche ще разполага с 800-волтова технология за зареждане, разработена от компанията. Неотдавна говорейки с германския Welt am Sonntag, главният изпълнителен директор на Porsche Оливер Блуме разкри точно колко бързо Taycan ще зарежда системата си.

Според производителя, свързването на модела с 800-волтово зарядно устройство за по-малко от 20 минути ще осигури приблизително 400 километра пробег. Подобно на съвременните смартфони, собствениците на Taycan ще могат да изстискат батерията за 100 километра само след четири минути. Това би могло да се окаже перфектно за тези, които имат нужда само от малко, за да достигнат местоназначението си.

Porsche не възнамерява да лежи на лаврите си с Taycan. Според Блуме, следващото поколение технология на батериите, развивана от Porsche, допълнително ще намали времето за зареждане и ще увеличи обхвата на електромобилите до около 1000 км.

Бързото зареждане няма да е единственото нещо, с което ше се отличава Taycan. Според Porsche, електродвигателите на модела, произведени от Magneti Marelli, ще развиват над 600 к.с. и ще позволят на седана да достигне 100 км/ч. за по-малко от 3,5 секунди. Макар че това не е толкова бързо, колкото моделите на Tesla, Porsche Taycan ще може да извършва многобройни стартове благодарение на синхронните си електродвигатели.

Когато моделът навлезе на пазара, той ще застане ценово между Cayenne и Panamera.