Porsche Mission E Cross Turismo е германския електрически Allroad

Mission E Cross Turismo

Porsche пусна Mission E Cross Turismo на тазгодишното автомобилно изложение в Женева – концепт, представляващ електрифициран Cross Utility Vehicle или CUV.

Ако сте от типа човек, който обича дейности на открито и ходи на ски, тогава Mission E Cross Turismo е предназначен за вас, с гъвкавите си вътрешни пространства. Концептът е с дължина 4,95 метра и може да се похвали с всички задвижващи колела и 800-волтова архитектура.

Визуално, той разполага с полегат капак, вертикални въздушни отвори отпред, LED светлини, подходящи за всякакъв терен калници и врати, внушителен спойлер и увеличен просвет за лек офроуд.

Това, което Porsche се опитва да направи тук, е да покаже Turismo модел с характеристиките на кросоувър, ако са пусне в производство. Имайки предвид полезността, облегалките на CUV-а могат да бъдат сгънати надолу, а багажникът разполага с релси и ремъци.

Тъй като обсъждаме интериора, трябва да посочим как таблото за управление използва широчината на концепта и на това как архитектурният панел е организиран хоризонтално. Междувременно, отделеният инструментален панел е под ъгъл към водача и се предлага с три кръгли графики.

Другите интериорни характеристики включват централна конзола, визуално изкачваща се към таблото, вътрешно осветление, дигитални услуги на Porsche Connect и спортни и доста футуристични седалки.

И все пак, технологията на дисплея изглежда най-впечатляваща, с възможност за следене на очите. Благодарение на тази система автомобилът знае какво гледа шофьора, като изкарва този конкретен образ на преден план, а останалите се намаляват.

С обща мощност от над 600 к.с., Mission E Cross Turismo може да ускори до 100 км/ч. за по-малко от 3,5 секунди и да достигне 200 км/ч. за по-малко от 12 секунди. Според Porsche, многократни ускорения са възможни в директна последователност без загуба на производителността, подпомогнати, разбира се, от системата за задвижване на всички колела и разпределянето на въртящия момент (Porsche Torque Vectoring). Също така, подпомагайки динамиката на шофиране, адаптивното въздушно окачване увеличава разстоянието до земята с до 50 мм, докато динамичният контрол на шасито (PDCC) осигурява активна стабилизация.

800-волтовата архитектура гарантира, че литиево-йонната батерия може да предложи пробег от около 400 километра, с време за зареждане от малко над 15 минути. Като цяло, батерията на Mission E Cross Turismo може да бъде зареждана навсякъде, дори чрез система на Porsche за съхранение на енергия в дома.