Porsche 930 TAG Turbo от Lanzante е уникален инженерен проект

930 TAG Turbo

Малко проекти са толкова уникални, колкото това Porsche 930 TAG Turbo на Lanzante. То включва в себе си турбо двигател от автомобил от F1 от 80-те години.

Lanzante успя да скрие автомобила от светлините на прожекторите, но Pistonheads имаха възможността да посетят тяхното студио и да научат повече за този толкова вълнуващ проект.

Вдъхновението за последното творение на Lanzante идва от оригиналното Porsche 930 TAG Turbo. Това е прототип, създаден от McLaren, за да тества 1.5-литровия TAG-Porsche Turbo V6 двигател, който задвижва техните F1 болиди от средата на 80-те години.

930 TAG Turbo

Благодарение на силните връзки на Lanzante с McLaren, британците осигуряват 11 от тези двигатели, за да отдадат почит на оригиналния автомобил. Всеки от 11-те взема участие в състезания във Formula1. Девет от тях докарват болидите на подиума, а един даже печели британското Grand Prix през 1984 г. на Brands Hatch с Ники Лауда зад волана. Истински престиж.

Поставянето на F1 двигател в автомобил е трудна задача, но Lanzante си партнира с Cosworth, за да преработи TAG-Porsche V6 агрегата. Целта е засиленият двигател да се преработи в по-използваем за пътя и разбира се по-надежден, дори ако това означава по-малка мощност от 1000-те коня, ползвани по време на квалификация.

930 TAG Turbo

Преработените единици ще доставят въртящ момент от 503 к.с. и 420 Nm въртящ момент, но ще се развъртат до 9,000 оборота в минута, което ги прави най-високооборотните двигатели с турбокомпресор, използвани в лек автомобил. Работата на Cosworth включва добавянето на по-малки турбокомпресори, нов картер и необходимото приспособяване към горивната смес. Налягането е намалено с 25%, до 3 бара. 6-степенната ръчна скоростна кутия на Porsche G50 / 20 ще трансферира мощта чрез диференциал с ограничено приплъзване.

Едно от най-големите предизвикателства на Lanzante е да се създаде изцяло нова система за водно охлаждане за 930, който ползва въздух в заводски вид. Радиаторът е монтиран отпред, а отворите за фарове за мъгла вече са въздухозаборници за охлаждане на маслото.

Автомобилът възприема и регулируемо окачване и оригиналните 17-инчови джанти, обути в модерни Pirelli P-Zeros -225s отпред и 255s отзад гуми.

930 TAG Turbo

Lanzante добавя, че 930 TAG Turbo ще тежи около 1100 кг, което е с около 235 кг по-малко от оригиналните 930 Turbo. Двигателят е със 100 кг по-лек от 3.3-литровия турбо агрегат с въздушно охлаждане, но Lanzante добавя и карбонови капаци, както и алуминиеви врати. Съотношението мощност към тегло е 457 к.с. на тон.

Цената на всеки един от 11-те 930 TAG Turbo с двигател от F1 е 1,45 милиона долара, като потенциалните клиенти ще бъдат специално подбрани от Lanzante.