Porsche 930 с двигател от Formula 1 звучи невероятно

930 TAG Turbo

Singer са най-големите специалисти относно класически Porsche 911, но Porsche 930 на Lanzante е нещо невиждано.

Представен миналата година, Porsche 930 TAG Turbo на Lanzante ще бъде ограничен само до 11 бройки, като всяка ще струва $ 1.45 милиона. През уикенда колата направи своя дебют на Гестивала на скоростта в Goodwood, като се изкачи по хълма с впечатляващо темпо и направи невероятно шоу за всички присъстващи.

Шофьорът очевидно не достигна до границите на автомобила, нито форсира двигателя, но когато вземете предвид ценността на това превозно средство, ще разберете защо.

Lanzante доставят общо 11, 1.5-литрови TAG-Porsche Turbo V6 двигатели от McLaren, които са били използвани за задвижване на F1 автомобили в средата на 80-те години. Всеки от тези 11 двигателя се състезава в календара на F1 и един от тях дори осигурява на Ники Лауда победа в Гран При на Великобритания през 1984 година.

Трябваше да се направят значителни промени по двигателя, за да се гарантира, че той е подходящ за уличен автомобил. По този начин двигателите сега доставят 503 к.с. и 420 Nm въртящ момент и се развъртат до 9000 оборота в минута. Това са сериозни цифри, особено когато смятате, че 930 е модел от 70-те години. Към агрегата е свързана и 6-степенна механична трансмисия и диференциал с ограничено приплъзване.