porsche 914 subaru

Porsche 914 е различно от останалите модели на марката както и да го погледнете. Двуместната тарга (вид кабрио автомобил) е един от най-уникалните модели на немския производител, разработен в колаборация с Volkswagen. Той печели сърцата на феновете с различния си външен вид и най-вече с динамичното управление предоставено от стегнатото шаси.

Но ако има нещо, което никога не е достигало на Porsche 914 то това е мощност. Колата се е предлагала с 4 двигателя, най-мощният, от които е 6 цилиндров боксер на Porsche със скромничките 109 к.с. Въпреки, че говорим за нормален роудстър, а не суперкар, те били напълно недостатъчни, за да оправдаят иначе спортната визия на автомобила.

porsche subaru dvigatel
В днешни дни (40 години по-къснo) запазен екземпляр 914 се намира все по-трудно, още повече, че моторите с въздушно охлаждане, какъвто е на въпросния модел, са останали отдавна в историята. В такъв момент, обаче, идва на помощ находчивостта на съвременните ентусиасти, като собственикът на това Porsche от снимките.
Небесно синият (далеч не оригинален цвят) роудстър е произведен през 1972, а от скоро е Субаруризиран. Средноразположеният му двигател, взаимстван от Subaru Tribeca носи кодовото име EZ30D и разполага с 242 к.с. генерирани от 6-те цилиндъра разположени един срещу друг. Тази конверсия буквално удвоява мощността на колата, дори и малко отгоре.

porsche 914
За да бъде всичко точно с електрониката, собственикът е решил да инсталира манипулируем афтърмаркет компютър Megasquirt, който се грижи за „умната“ работа, а проблемът с охлаждането на 3.0-литровият двигател е решен чрез монтирането на огромен воден радиатор в багажника (отпред) обдухван от два ел. вентилатора. 5-степенната скоростна кутия от Subaru-то също е трансплантирана в тялото на малкото Porsche и доколкото се вижда от снимките, изглежда е застанала точно „като у дома си“.

porsche 914
Продавачът иска за своето Subaru-Porsche-914-Tribeca немалката сума от $23,500, подчертавайки подробности като „минимална ръжда“ по пребоядисаното купе и изминатите едва 13 500 км след направената конверсия.

В салона има чифт седалки, които наподобяват днешните спортни „корита“ и изглеждат в сравнително запазено състояние, воланът също изглажда „race“, но пък мекият таван не е в цветущо здраве.
От друга страна за 23,500 долара можете да си закупите сравнително ново Porsche Boxter, което да се задвижва от собственото си сърце, а не от присадено.
Вие как мислите? Нормална ли е исканата от продавача цена ?