Дългата и забележителна история на Porsche съдържа много коли, които ни карат да мечтаем. Една от тях е, без съмнение, 911 Carrera Club Sport.

Въпреки, че никога не сме имали шанса да се докоснем донея, за щастие Хари Меткалф ни показва един прекрасен пример на класическото 911 с въздушно охлаждане. От него ще научим разликите с другите Carrera модели.

Първо, 911 Carrera Club Sport идва, когато немският производител всъщност иска по-малко (вместо повече…) пари за олекотените си версии в сравнение с „нормалните“, заради малкото им опции.

Диетата в Carrera CS включва отстраняването на фаровете за мъгла и задната чистачка, обозначенията, ръчните прозорци, стереото, климатика и задните седалки. Porsche отива толкова далеч, че премахва долните панели на купето, за да спести още няколко килограма, но това се отразява негативно на автомобила. Компанията обаче позволява на собствениците да ги върнат обратно, ако искат.

На хартия, 3.2-литровият боксерен 6-цилиндров двигател остава същият като на стандартните модели в Carrera 3.2, но все пак има разлика. Porsche твърди, че той произвежда същите 231 к.с., но много CS примери са доказали, че имат много повече сила.

Porsche обаче не продава много от моделите, успявайки да създаде около 340 коли. Това прави CS доста рядък автомобил в наши дни и стойността му само се покачва.

Отличителната черта на CS е, разбира се, начинът, по който се движи. Меткалф смята, че това е най-доброто 911 с въздушно охлаждане и едва сега хората са започнали да го забелязват. Наистина смело твърдение, като се имат предвид изключителните автомобили, които носят най-емблематичният трицифрен номер на Вайсах – но нямаме причина да се съмняваме в изключително опитния г-н Меткалф.