Porsche 718 Boxster Spyder и 718 Cayman GT4 си струваха чакането

718 Cayman GT4

Porsche представи новите си 718 Boxster Spyder и 718 Cayman GT4.

Проектирани да бъдат върхът в 718 гамата, двата модела са оборудвани с новоразработен 4-литров боксерен двигател. 6-цилиндровият агрегат е атмосферен и произвежда 414 к.с. и 420 Nm въртящ момент.

Той е свързан с 6-степенна механична трансмисия, която позволява на двата модела да ускорят от 0 до 100 км/ч. за 4,4 секунди. Максималните скорости са малко по-различни, тъй като 718 Spyder достига 301 км/ч., докато 718 GT4 – 304. Говорейки за GT4, той може да завърти Nürburgring Nordschleife с десет секунди по-бързо от своя предшественик.

Въпреки фокуса върху производителността, двигателят е оборудван с адаптивна система за контрол на цилиндрите, която „временно прекъсва процеса на впръскване в цилиндрите, за да намали разхода на гориво. Двигателят също има променлив всмукателен колектор и пиезо инжектори. Porsche казва, че това е първият път, в който те са използвани в подобен двигател.

Освен новия мотор, автомобилите са получили скромна ревизия. 718 Cayman GT4 черпи вдъхновение от GT4 Clubsport и е оборудван с фиксирано задно крило и функционален дифузор. Благодарение на тези модификации, автомобилът произвежда 50% повече притискателна сила, отколкото стандартния модел. Моделът има и преден сплитер и вертикални странични отвори.

718 Spyder, от друга страна, има уникален заден капак с двойна гърбица, която е свързана с плаваща трета спирачна светлина. Моделът разполага и с автоматичен заден спойлер, който се повдига при скорост от 120 км/ч. Това не са единствените промени, тъй като дизайнерите инсталират и функционален дифузор, което означава, че Spyder е първият Boxster, който генерира аеродинамична притискателна сила на задния мост.

Придвижвайки се в кабината, шофьорите ще открият къс скоростен лост и волан GT Sport. Другите акценти включват тапицерия от алкантара, спортни седалки и алуминий. Предлага се разнообразие от опции, включително Spyder Classic интериорен пакет, който включва Bordeaux Red и Black кожена тапицерия, GT Silver Metallic и двуцветен покрив.

И двата модела споделят едно и също шаси. Това означава, че имат Porsche Active система за управление на окачването и с 30 мм намалена височина. Инженерите също така поставят отново системата за управление на стабилността на Porsche (която може да бъде деактивирана) и Porsche Torque Vectoring система с механичен заден диференциал.

Когато моментът на спиране настъпи, моделът ще се гордее с мощна спирачна система с алуминиеви моноблокови апарати. Клиентите могат да поръчат допълнително керамично композитни спирачки. Говорейки за опциите, GT4 може да бъде оборудван с пакет Clubsport, който добавя стоманен ролбар, пожарогасител и 6-точков предпазен колан.