Porsche ще спира производството на дизелови автомобили

Porsche

Според съобщенията Porsche ще спира производството на превозни средства, оборудвани с дизелови двигатели.

Autocar съобщава, че решението е взето, след като компанията реши да не предлага нов Cayenne Diesel. В резултат на това производителят съобщава, че е прекратил производството на Macan S Diesel и Panamera 4S Diesel.

Макар да няма никакво съмнение, че скандалът с дизеловите агрегати игра роля в решението, говорител на Porsche каза, че движението отразява „културната промяна“ към по-екологични превозни средства, като например Plug-in хибрид Panamera и предстоящата Mission E.

Решението също така изглежда е свързано с хармонизираната световна система за тестване Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP), която заменя доскорошната New European Driving Cycle (NEDC) в Европа. Porsche не спомена специално, но Autocar смята, че компанията е решила да не обновява Macan, за да го приведе в съответствие с новите правила.

Друг фактор, който работи срещу тези модели, са относително ниските продажби. Продажбите на Macan дизел са само „малка част“ от общите продажби на модела, докато дизеловата Panamera представлява само около 15% от общите продажби на луксозния седан.

Вътрешен човек изтъкна, че елиминирането на дизеловите двигатели не е непременно задължително, но главният изпълнителен директор на Porsche Оливер Блуме заяви, че „дизелът не е толкова важен за Porsche“, тъй като дизеловите модели представляват само около 15% от продажбите на компанията. Изпълнителният директор отбелязва също, че дизеловите двигатели са популярни предимно в Европа и са произведени от други компании като Audi.

Въпреки че това са песимистични новини за дизелите, Блуме признава, че дизеловият двигател е „много важен“ за клиентите на Cayenne в Европа. Обаче в Porsche намекват, че производителят иска да започне да заменя дизеловите автомобили с по-екологични опции като plug-in хибриди.