Porsche ще прави летяща кола!

Porsche

В бъдеще Porsche може да разработи летящ автомобил. Това подскзва немският автомобилен производител, който подписа меморандум за разбирателство с Boeing.

Според Boeing, споразумението означава, че двете компании ще „проучат премиум пазара за градска въздушна мобилност и разширяването на градския трафик във въздушното пространство“.

Партньорството се фокусира върху „лични превозни средства за градска въздушна мобилност“ и двете компании ще проучат своя пазарен потенциал и възможните случаи на използване. Те също така разработват електрическо превозно средство за вертикално излитане и кацане, което в момента е само концепция. Porsche ще играе важна роля в развитието на модела, тъй като Porsche Engineering Services GmbH и Studio F.A. Porsche ще участват, както и инженери от Boeing.

В изявление вицепрезидентът на Boeing NeXt и генерален мениджър Стив Нордлунд заяви, че „това сътрудничество надгражда усилията ни за разработване на безопасна и ефективна нова екосистема за мобилност и предоставя възможности за проучване на развитието на първокласен автомобил за градска въздушна мобилност с водещ автомобилен бранд.“ Той добави: „Porsche и Boeing заедно обединяват прецизна техника, стил и иновации, за да ускорят мобилността на градския въздух по целия свят.“

Макар да изглежда странно, че Porsche биха се интересували от летящи автомобили, шефът на продажбите и маркетинга на компанията, Детлев фон Платен, отбеляза, че те „искат да увеличат обхвата си като производител на спортни автомобили, като се превърнат във водеща марка за премиум мобилност.“ Той продължи, казвайки, че в по-дългосрочен план това може да означава Porsche да премине в „третото измерение на пътуването“.

Разбира се, има нещо повече от това, тъй като проучване от Porsche Consulting предполага, че пазарът на градската въздушна мобилност ще нарасне значително след 2025 г. Проучването също така установи, че решенията за градска въздушна мобилност ще „транспортират пътниците по-бързо и ефективно от сегашните конвенционални средства“ наземен транспорт, на по-ниска цена и с по-голяма гъвкавост. “В действителност може да има голям пазар за летящи Porsche-та в бъдеще.“

Докато партньорството все още е в начален стадий, компаниите пуснаха няколко визуализации, които изобразяват стилен самолет с къси крила и масивни задни накрайници. Моделът има елегантен фюзелаж с овални прозорци и отличителен заден край.