Porsche с уникални модели за шейх, влючително златно 959

959

Тази година Porsche Exclusive отбелязва 33 години, откакто официално започна да изработва превозни средства по поръчка на заможни клиенти.

Въпреки това, дори преди да създаде своето специално подразделение, Porsche прави няколко уникални автомобила за купувачи, чиито желания е трябвало да бъдат удовлетворени. Хора като Мансур Ойже, например, който е имал специални искания към марката. Така той се сдобива с уникално улично 935 през 1983 г.

Имайте предвид, че едва от 1986 г. програмата Porsche Exclusive работи на пълен капацитет. Това е чудесно, защото през 1989 г., подразделението е трябвало да изпълни една от най-необичайните поръчки. Шейх Абдул Азиз Халифа Алтани от кралското семейство на Катар моли марката да му построи седем 959, които да добави към колекцията си. Всяка кола трябва да бъде в различен цвят с подходящ интериор и доста лични детайли.

Тъй като ще да е било трудно (и глупаво) да се кажа „не“ на някой, който е поръчал седем суперкара Porsche 959 наведнъж, производителят се задължава. Очевидно се е пазела дискретност, така че не много хора са знаели за тази специална поръчка.

През 2011 г. Porsche Exclusive отпразнува своя 25-годишен юбилей и получи разрешение от собственика да покаже едно от седемте поръчкови 959 в музея на Porsche като част от специален експонат. Това е златният автомобил, който виждате в галерията.

Освен специалната златна боя, автомобилът идва и с подходящи джанти, линии по купето в кафяво, бежово и зелено, подчертаващи извивките му, както и позлатени ауспуси (да, с реално злато). Всичко в интериора е в подобен дух, включително волана, таблото, кожените седалки, тавана и пода. Гербът на семейство също е в злато и можете да го намерите на волана и на скоростния лост.

Единствените различни цветове, които се намират вътре, са кафяво, бежово и зелено по седалките, както и червеното дърво по таблото, лоста за предавките и ръчната спирачка. Тези снимки са предоставени от Facebook страницата на музея на Porsche и архивите на Porsche. Ако се чудите какви са другите изображения, показващи червен интериор, те идват от друго 959 боядисано в червено и принадлежат към същата колекция.

Много хора имат късмета да притежават ефектни колекции на Porsche, но много малко от тях имат повече от едно 959 в своите гаражи. Никой друг в света не притежава седем поръчкови броя, имайки ги от самото начало.