Porsche представи бруталното 911 RSR GTE

911 RSR GTE

Goodwood може и да приключи, но интересните новини около събитието не са. Точно там Porsche свали покривалото на новото 911 RSR GTE.

Новото Porsche 911 RSR GTE ще се състезава във FIA World Endurance Championship 2019-2020, който ще започне на Силвърстоун на 1 септември. Моделът ще бъде на разположение на клиентските екипи за сезон 2020-2021. Може да изглежда подобно на настоящия RSR GTE, но 95% от неговите части са съвсем нови.

Най-съществената промяна е вкарването на 4,2-литровия атмосферен боксерен 6-так, който изпомпва 507 к.с. Това е най-големият двигател, монтиран в 911 състезател и замества настоящия 4.0-литров агрегат. Мощността се изпраща към задните колела чрез 6-степенна последователна трансмисия с тридисков карбонов съединител. Новият RSR дори разполага със странично излизащи изпускателни тръби, което позволява проектирането на по-ефективен заден дифузьор, като по този начин генерира по-голяма притискателна сила.

Подобно на своя предшественик, новият RSR GTE се отличава с алуминиево-стоманена конструкция и панели, подсилени с въглеродни влакна. Теглото му е едва 1,245 кг.

Стартирането на новия 911 RSR GTE показва, че Porsche продължава да търси начини да развие и подобри боксерния си мотор. Както сегашните GT3, така и GT3 RS използват 4.0-литрови двигатели с над 500 к.с., и ако новият 4.2-литров двигател се окаже успешен на пистата, разработката може в крайна сметка да намери своето място в шосейна версия.